Argentina uvodi kontrolu cijena u supermarketima na 90 dana

Argentinska vlada u petak je ograničila mjesečna povećanja cijena u supermarketima na najviše pet odsto u narednih 90 dana, pokušavajući smanjiti trocifrenu inflaciju uoči opštih izbora.

Ministar ekonomije, Sergio Massa objavio je tu odluku nakon sastanka s predstavnicima supermarketa, ističući da su zvaničnici postigli dogovor s predstavnicima 31 lokalnog lanca supermarketa o „stabilizaciji“ cijena do opštih izbora zakazanih za oktobar, prenosi SEEbiz.

Massa je kandidat za predsjednika vladajućih peronista, nakon što je osvojio najviše glasova od svih peronista na predizborima prošle sedmice.

Protivkandidati Masse su radikalni libertarijanac Javier Millei, koji je osvojio najviše glasova od svih kandidata u zemlji, te nada desnog centra Patricia Bullrich.

Sporazumom su predviđene poreske olakšice za one supermarkete koji neće imati poskupljenja veća od pet odsto mjesečno, uz kreditni program za male i srednje preduzetnike koji snabdjevaju supermarkete, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ranije je vada donijela druge inicijative za zamrzavanje cijena kako bi se obuzdala velika godišnja inflacija, koja je u julu premašila 113 odsto.

Očekuje se da će potrošačke cijene dodatno porasti u avgustu pošto je nakon neočekivane pobjede Mileija na predizborima došlo do oštre devalvacije pesosa.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA