Alijev: Francuska je kriva ako izbije novi sukob s Jermenijom

Azerbejdžanski predsjednik Ilham Alijev prekorio je EU i upozorio da bi francuska odluka o slanju oružja Jermeniji mogla izazvati novi sukob na prostoru južnog Kavkaza, nakon munjevite azerbejdžanske vojne operacije prošli mjesec.

Ilham Alijev prošle sedmice nije učestvovao na sastanku s jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom koji je organizirala EU, a na kojem je Brisel poručio da stoji uz Jermeniju.

Predsjednik Alijev rekao je da „zbog dobro poznatog stava Francuske, Azerbejdžan nije učestvovao na sastanku u Granadi“ gdje se održavao skup Evropske političke zajednice, saopštio je kabinet azerbejdžanskog predsjednika.

Predsjednik države je naglasio da francusko slanje oružjaJermeniji nije pristup koji bi služio miru, već je usmjeren na izazivanje novog sukoba, a izbije li ikakav novi sukob u regiji, Francuska će biti odgovorna za njegovo izazivanje“, rečeno je.

Francuska se dogovorila o budućim ugovorima s Jermenijom za opskrbu vojnom opremom za njenu obranu, rekla je ministarka vanjskih poslovaKaterina Kolona 3. oktobra tokom posjete Jerevanu.

Odbila je objasniti kakva je vojna pomoć predviđena za Armeniju prema budućim ugovorima o opskrbi. Francuski predsjednik Emanuel Makron prekorio je Azerbejdžan, rekavši da se čini da Baku ima problem s međunarodnim pravom.

Foto: EPA-EFE

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA