„Zna li Više tužilaštvo za jednakost svih pred zakonom?“

Piše: Jelena Marković, potpredsjednica Liberalne partije

Izgleda da je protiv prof. dr Bobana Batrićevića krivičnu, a ne prekršajnu prijavu podnio izvjesni advokat Dejan Dragović i to Višem državnom tužilaštvu. Međutim, rukovoditeljka Lepa Medenica je naravno morala da je odbaci, ali je, što nije uobičajena praksa, naložila tužiteljki Šišević da podnese Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Ako je ovo tačno? Ispada kao da joj je bilo žao da ga bar nekako ne potkači. Ili je morala?

Pa sada pitam javno rukovoditeljku Lepu Medenicu da li je ovo tačno? Koji je razlog da se ovako zainteresovano bavite ovim predmetom, a niste se bavili mnogim slučajevima negiranja Crne Gore i crnogorskog naroda, kad je bio u pitanju čist fašizam, a na argumantovanu kritiku i upozorenje prema Crkvi Srbije koristite sve zakonske mogućnosti, mimo uobičajene prakse?

Ne znam ima li to kakve veze što je g-đa Medenica rodom iz Šumadije – Kraljevo, i što je to sigurno njena crkva, ali pokazuje svakako neku vezu i ličnu zainteresovanost za zaštitu Crkve Srbije, što bi se moglo posmatrati i sa pozicije neprofesionalne zloupotrebe službenog položaja, ako se ovo utvrdi tačnim? Zna li Više tužilaštvo za jednakost svih pred zakonom i da je tužilaštvo organ države Crne Gore i svih njenih građana, čija prava treba da štiti na jednak način kao i da ih pod istim uslovima i na jednak način procesuira.

Zar je moguće da naše tužilaštvo ne vidi da se pokušava puzajući udar.

Djelovi državnog sistema podsticali su i stvorili, uz pomoć klerofašistickih struktura i predstavnika najviših državnih organa Srbije, ambijent – ANTICRNOGORSKOG DJELOVANJA I NEGIRANJA CRNOGORSKE NACIONALNOSTI. U ovim uslovima nije moguće SLOBODNO izjašnjavanje građana u procesu popisa, niti su garantovani vjerodostojni rezultati tog izjašnjavanja, jer se naprosto nijesu stekli uslovi za to.

I u jednoj vrsti ,,tihog” vanrednog stanja i ,,popisnog puča “ – građani imaju pravo da BRANE DRŽAVU svim demokratdkim srestvima. Jedno od tih je BOJKOT procesa. Ovaj proces može imati za posledicu nestanak Crne Gore isto kao posle tzv. Podgoričke skupštine 1918.g. I umjesto da VDT reaguje i spriječi pokušaj istog, procesuira govor mržnje i plasiranje anticrnogorstva, oni ovakvim postupcima staju na stranu Crkve Srbije i Vučića. Ne zaboravimo da su se neki ministri u Vladi Srbije i sam Vučić umiješali u kampanju popisa stanovništva u Crnoj Gori, a da naše Institucije nijesu uopšte reagovale. Ni glasa nije bilo da se Srbija upozori da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Naprotiv, beogradski patrijarh Porfirije, u sred Crne Gore negira postojanje crnogrskog naroda i to u prisustvu naših navećih zvaničnika Milatovica i Abazovića.

Čije je to tužilaštvo, ozbiljno je pitanje?

Nemojte zaboraviti da je Crkva Srbije obuhvaćena posebnom rezolucijom Evropskog parlamenta negativno i ocijenjena kao militantna i ekstremna, da se miješa u sve i svašta u Crnoj Gori, a Vi postupate suprotno Evropskim preporukama što je vrlo upitno i loše?

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici „Stav“nisu nužno i stavovi redakcije „Portala RTNK“)

NIKŠIĆ PROGNOZA