(VIDEO) Sinjavinski maraton okupio oko 70 biciklista

Tradicionalni Sinjavinski biciklistički maraton okupio je više od 70 takmičara, koji su se nadmetali na stazi dugoj 57 kilometara, saopštili su organizatori.

Navodi se da trka nije imala rezultatski značaj, već promociju turističkih potencijala Kolašina i planine Sinjajevine (Sinjavine).

Učesnici manifestacije startovali su iz Vrtoč polja, na granici žabljačke i šavničke opštine.

Vozili su preko Kričačkog i Staračkog polja, katuna Podstarac, Previja, Kuline i Ječmen dola, do Vratla, prošli su kroz selo Lipovo do Kolašina.

Cilj sportsko-turističke manifestacije, koja je okupila ljubitelje planinskog biziklizma od 15 do 74 godine, bio je na kolašinskom Trgu borca.

Predstavnik organizatora, NVO Sinjavinski maraton, Đoko Đinović pozdravio je učesnike i upoznao ih sa stazom i potencijalnim opasnostima na koje treba da obrate pažnju.

“Staza je duga 57 kilometara. Na sedmom ili osmom kilometru je katun Okruglica i tu je veći uspon dužine 1.600 metara, visinske razlike oko 100 metara. Treba obratiti pažnju na Vratlo, odakle počinje spust. Prolazi se kroz Lipovo, Blatine i magistralom do Kolašina, na trg”, rekao je Đinović.

Direktorka Turističke organizacije Kolašin, Zorica Milašinović, kazala je da sport i turizam idu jedno uz drugo.

“Najbolji primjer je NVO Sinjavinski maraton, koja radi na fenomenalan način, promovišu Kolašin, njegove ljepote i planinu Sinjavinu, koja nije dovljno valorizovana. Raduje me sve veči broj učesnica, tako da će se taj trend nastaviti”, rekla je Milašinović.

Ona je pohvalila najstarije učesnike, ali i one najmlađe, navodeći da je to idealan način da se promovišu zdrave stilove živote.

Najmlađi učesnik manifestacije na dva točka su petnaestogodišnji i šesnaestogodišnji Lazar Bojić i Boško Šćepanović, dok je najstariji Milo Grujić.

Manifestaciju, koja je održana četvrti put, organizuje NVO Sinjavinski maraton, u saradnji sa Opštinom Kolašin, Turističkom zajednicom i Crvenim krstom tog grada.

NVO Sinjavinski maraton organizuje zimi još jednu manifestaciju – Zimski skijaški maraton.

Foto: Emil Šabotić

NIKŠIĆ PROGNOZA