„Crna Gora postaje 28. članica evropske zajednice“

Perspektiva o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju realnija je nego ikad, kazala je bivša šefica evropske diplomatije Federika Mogerini. Ona je u intervjuu za Televiziju Crne Gore pozdravila napore naše države i nadležne pozvala da ne odustaju, jer će, kako kaže, Crna Gora postati 28. članica evropske zajednice.

Mogerinijeva za TVCG kaže da put naše države ka Briselu traje predugo, ali i da su u vrijeme njenog mandata bile drugačije okolnosti.

“Sada ne vidim ni jednu prepreku, jer je perspektiva o ulasku Crne Gore u Evropsku uniju realnija više nego ikad. To je u interesu Unije, isto kao što je u interesu zemalja Zapadnog Balkana. Nažalost morao je da se dogodi rat u Ukrajini da bi se Evropa probudila”, kazala je Mogerinijeva za TVCG.

Evropa se probudila i prvi put značaj proširenja razumiju sve zemlje članice. Zato bivša šefica evropske diplomatije za nadležne u Crnoj Gori opet ima poruku.

“Da nastave da rade snažno, da ispunjavaju kriterijume, i da održavaju motivaciju, ne samo među sobom već i da motivišu cijelo društvo da shvati da je put ka Evropskoj uniji koristan i da vrijedi, koliko god da je težak”, poručila je Mogerinijeva.

Da smo lideri nesporno je, kaže Mogerinijeva. Dobijanje IBAR-a bio bi jasan pokazatelj napretka i veliki impuls za državu, ali kako god da odluči Evropska komisija bitno je, kaže ne odustajati.

“Ja sam uvijek vjerovala da je u interesu Evrope mnogo snažnija povezanost za zemljama Zapadnog Balkana. Zbog ekonomije, demokratije, zbog geopolitičkih previranja. I zato mi je nevjerovatno drago to što se Evropa konačno probudila i shvatila da više nema čekanja”, poručila je Mogerinijeva.

Ali Evropa i dalje ima svoja pravila. Zato treba pregovarati, jer je put ka Evropi dostižan, zaključuje bivša šefica evropske diplomatije.

Foto: Printscreen/RTCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA