(VIDEO) Odlazak legende: Vaterpolo svijet oprašta se od Petra Porobića

Vaterpolo svijet oprašta se od Petra Porobića. Harizmatični prvi selektor u istoriji samostalne Crne Gore ostavio je neizbrisiv trag. Ljubitelji vaterpola u našoj zemlji zauvijek će pamtiti Malagu 2008. kada su malenoj Crnoj Gori brojne sile gledale u leđa a na zatvaranju EP slušala se „Oj svijetla majska zoro“. Malo koji uspijeh nakon toga donio je toliko emocija a pečat Petra Porobića na tom zlatu bio je veliki.

Njegova igračka karijera vezana je za kotorski Primorac, a vrijedi napomenuti da je bio i omladinski reprezentativac eks Jugoslavije.

Trenerski angažman počeo je sada davne 1982. godine, prvo u Primorcu,a ’93. stiže u Bečej, u kojem je napravio bum i postavio osnove za kasnije osvajanje titule prvaka Evrope, a ’97. počinje njegovo uspješno poglavlje u Jadranu, kojeg je vodio do tri titule prvaka državne zajednice Crne Gore i Srbije, uz dva Kupa, ali i jedno finale Lige šampiona.

U reprezentaciji SRJ, odnosno SCG bio je od 1999, najprije kao pomoćnik. Bio je dio stručnog štaba koji je selekciju vodio do olimpijskog srebra 2004. i bronze 2000, te po jednog srebra i bronze na SP 2001. i 2003, ali i dva zlata na EP 2001. i 2003.

Nacionalni tim preuzeo je krajem 2004. godine, a godinu kasnije je stigao do svjetskog zlata.

Slijedi potom, nakon obnove nezavisnosti, već pomenuti angažman na klupi naše reprezentacije. Pored zlata u Malagi, sa Crnom Gorom osvojio je i Svjetsku ligu u Podgorici 2009. godine, uz srebro na istom takmičenju godinu kasnije.

Kada su u pitanju kasniji angažmani, mora se pomenuti onaj u ruskom Šturmu, gdje je stvorio okosnicu ruske reprezentacije tih godina.

U klupskom vaterpolu vodio je i Sintez iz Kazanja i Galatasaraj.

Bio je i selektor Njemačke u periodu od 2021. do 2022. godine.

Posljednje godine proveo je u Kini, koju je minulog ljeta predvodio na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki.

Čak pet puta učestvovao je na Olimpijskim igrama – 2000. i 2004. kao dio stručnog štaba SCG, 2008. kao naš selektor, 2016. kao član crnogorskog olimpijskog tima, a 2020. kao trener ženske reprezentacije Kine.

Dejan Caušević
Foto: Starsport
Video: RTNK

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA