„Ajkule“ od minus tri do četvrtfinala i vize za OI

Vaterpolisti Crne Gore izborili su plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva i ujedno osigurali vizu za Olimpijske igre u Parizu, pošto su u osmini finala šampionata u Dohi pobijedili Rumuniju 12:9.

Tekstualni prenos meča mogli ste pratiti na našem portalu:

Tok meča:

4. četvrtina

Počela je četvrta četvrtina. Ukropina je iskoristio peterac 10:8, sedam minuta do kraja. Neamcu sa distance vara Teašanovića 10:9.

Nekoliko neiskorišćenih napada na obje strane. Popadić je vratio plus dva „ajkulama“ 11:9, 4.24 do kraja. Odbranili smo se s igračem manje. Sada mi nijesmo iskoristili napad s igračem više, tri minuta do kraja.

Matković stavlja tačku na meč 12:9. kraj meča, pobjeda 12:9.

3. četvrtina

Počelo je drugo poluvrijeme. Fulea vraća stvari u egal 7:7. Vasilije Radović uzvraća, opet vodimo 8:7. Ukropina sada pogađa, prvi put imamo dva gola prednosti 9:7. Tri minuta do kraja dionice, popravili smo igru u odbran, i dalje vodimo 9:7.

Nijesmo iskoristili napad s igračem više za plus tri. Nemamo rješenje za Fuleu, smanjili su Rumuni na 9:8. Kraj treće četvrtine.

2. četvrtina

Počela je druga dionica. Još jedan gol Averke u napadu s igračem više, prišli smo na minus jedan 5:4. Mačić sa distance donosi izjednačenje 5:5, dva minute igre u ovoj četvrtini. Đorđesku u narednom napadu vraća vođstvo Rumunima 6:5.

Treći gol Perkovića 6:6, pogodio je u napadu s igračem više. Prvi put vodimo, strijelac Averka, četiri minuta do odmora. Nijesmo iskoristili napad sa igračem više za plus dva, 2.14 do odmora. Nije bilo golova do kraja ove dionice, vodio 7:6 na poluvremenu.

1. četvrtina

Meč je počeo. Po jedan neiskorišćen napad na obje strane. Kolodrovski sa pozicije centra pogađa za vođstvo Rumuna 1:0. Perković je krunisao dobar kontranapad naše selekcije 1:1. Đorđesku je sa distance matirao Tešanovića, tri minuta igre. Fulea u napadu s igračem više, Rumuni imaju plus dva 3:1.

Još jedan gol Rumuna, Tepeljuš u napadu s igračem više 4:1, 1.46 do kraja dionice. Opet Perković pogađa, smanjili smo na 4:2. Odmah u narednom napadu Oanca vraća plus tri 5:2. Averka dijagonalom postiže treći gol za „ajkule“ 5:3. To je rezultat nakon uvodne dionice.

Najava meča:

Kapiten crnogorskih vaterpolista Petar Tešanović kazao je da je siguran da će pobijediti Rumuniju i izboriti plasman na Olimpijske igre.

„Nema treme, atmosfera je dobra. Sugurno da u prvom dijelu turnira nijesmo prikazali željenu igru, ali recimo na Evropskom prvenstvu je bilo obrnuto, padali smo kako je šampionat odmicao. I dalje nas boli poraz od Srbije, ali idemo dalje. Rumunija ima određeni kvalitet, nekoliko dobrih igrača. Analizirali smo ih, siguran sam da ćemo ih pobijediti i izboriti plasman na Olimpijkse igre“, kazao je Tešanović.

Crnogorski vaterpolisti nastup u osmini finala izborili su kao drugoplasirani u C grupi sa dva trijumfa i porazom.

Savladali su, nakon boljeg izvođenja petraca, Sjedinjene Američke Države 16:15 i Japan 13:11, a jedini poraz doživjeli su od Srbije 14:6.

Rumunija je bila trećeplasirana u D grupi – pobijedila je Kazahstan 25:3, a izgubila od Mađarske 15:8 i Italije 16:10.

Vasilije Radović kazao je da dobro poznaju Rumune, te da vjeruje da će viza za Olimpijske igre u Parizu neće doći u pitanje.

„Idemo svom snagom da pobijedimo. Igrali smo protiv Rumunije na Evropskom prvenstvo, potom su pred SP nekoliko dana trenirali tako da se odlično poznajemo. Dodatno ćemo ih sada analizirati, ali nema razloga da se bojimo“, rekao je Radović.

Crna Gora i Rumunija do sada su odigrali 18 mečeva, od kojih je 17 dobila crnogorska selekcija, dok je jedan završen neriješeno.

Bolji iz tog duela u četvrtfinalu igraće sa Španijom, prvoplasiranom selekcijom grupe A.

Foto: MTB-PHOTO

NIKŠIĆ PROGNOZA