Novak pred vratima istorije

Samo još korak do nove istorije. Još jedna pobjeda dijeli najboljeg srpskog tenisera Novaka Đokovića od rekordne 23. grend slem titule i treće na Rolan Garosu. Posljednja prepreka na drugom grend slemu sezone u Parizu danas će mu biti Norvežanin Kasper Rud, specijalista za šljaku. Treći i četvrti teniser svijeta vodiće posljednju ovogodišnju bitku na „Filip Šatrijeu“.

Iskustvo je na strani Novaka, koji je nakon trijumfa nad Karlosom Alkarasom odlučio da ne trenira dan pred finale. Odlučio je da se odmori kako bi što svježiji dočekao bitku protiv Ruda, koji u prošlogodišnjem finalu protiv Rafaela Nadala nije imao ni promil šansi, ali koji na najsporijoj podlozi igra svoj najbolji tenis.

Na Novakovoj strani je sve – 22. grend slem titule u kolekciji, iskustvo, šampionski DNK i bolji međusobni skor. Novak je dobio Norvežanina u prethodna četiri duela i nije mu dao ni set.

– Imaću preko puta mreže nekoga ko nije osvojio GS, Rud je igrao u finalu RG, specijalista je za šljaku, znamo da ovdje igra najbolji tenis. Sama činjenica da je igrao finale dovoljno govori o njegovom kvalitetu – kazao je Đoković.

Kako je slavio na Australijan openu već se priča i o kalendarskom grend slemu, budući da će Novak biti favorit na Vimbldonu i na JU-ES Openu.

– Ne mislim o tome, već samo da osvojim još jednu grend slem titulu. Znam osjećaj, imao sam ovakav osjećaj toliko puta, znam kako da sredim emocije protiv nekog ko je već igrao u finalu, ali nije osvojio titulu. Moram da budem spreman za još jednu dugu borbu – istakao je Đoković.

Srpski as igra za još jedan rekord. Novak je pred vratima istorije.

– Ponosan sam na uspjehe. Cilj mi je bio da na Rolan Garosu bude vrhunac moje sezone na šljaci. Stavio sam u idealnu poziciju da osvojim grend slem. To me i dalje vodi u karijeri. Rekordi su na crti. Ne mogu da tražim više od toga – poručio je Đoković.

Rud će biti autsajder u finalu, ali i on će pokušati da ispiše istoriju.

– Prošle godine je finale bilo protiv Rafe, ove godine protiv Novaka, pa šta kažete? To su dva najteža igrača u istoriji, ja ću biti autsajder, zato ću pokušati da igram bez mnogo emocija, da uživam na terenu i da se smijem koliko god mogu – rekao je Rud.

Rud je svjestan kakav će izazov biti pred njim.

– Novak ide na svoju 23. gren slem titulu, ja na prvu, to je velika razlika, ali daću sve od sebe i nadam se da će to biti dobar meč – zaključio je Rud.

Za razliku od prethodnih godina i uobičajenog termina od 15 časova, organizatori su odlučili da meč za titulu počne pola sata ranije – od 14 sati i 30 minuta.

Meč nakon kojeg Novak Đoković može da postane najtrofejniji teniser u istoriji. U tom slučaju od ponedjeljka bi bio ponovo na vrhu ATP liste. Ponovo bi konkurenciju gledao sa vrha.

Izvor: DAN

Foto: Profimedia

NIKŠIĆ PROGNOZA