Vučić: Srbija se nikad nije zalagala za sankcije Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se Srbija nikada nije zalagala za uvođenje sankcija Kosovu, odgovarajući tako na poruku predsjednice Kosova Vjose Osmani da nema razloga da se sastaje sa njim dok mu se ne uvedu sankcije zbog dešavanja na sjeveru Kosova, piše RSE.

Policiju Kosova je 24. septembra u Banjskoj u opštini Zvečan napala grupa napadača. Tom prilikom je ubijen kosovski policajac Afrim Bunjaku dok su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti. Zvanična Priština je za ovaj napad optužila Beograd.

– Mi se za razliku od njih ne trudimo da se takmičimo u tome da li će nešto loše da se dogodi Prištini ili nekom drugom. Nas nikada niste čuli da se zalažemo za sankcije njima. To nas ne zanima. Nas zanima da mi imamo normalan život, da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju normalan život- rekao je predsjednik Srbije u španskoj Granadi gdje prisustvuje Samitu Evropske političke zajednice.

Uoči početka Samita, najavljivana je mogućnost susreta predsjednika Srbije i predsjednice Kosova. Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj rekao je da će „sjesti zajedno“ sa dvoje lidera, uprkos ranijoj poruci kosovske predsjednice. Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da Srbija nikada nije imala pretenzije da napadne Kosovo i da „nikada nije imala namjeru da napadne bilo koga u regionu“.

Predsjednik Srbije rekao je da Srbija želi mir, stabilnost i nastavak dijaloga. Dodao je i da je Srbija smanjila vojno prisustvo na granici sa Kosovom te da su „danas naši ljudi otišli sa predstavnicima Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da to vide i uvjere se“.

– Ono što nam treba je pravo rešenje bazirano na činjenicama i da zaista unapredimo pregovarački proces, da postignemo kompromisno rešenje a ne nešto što o čemu bi neko mogao da sanja a da sa druge strane ništa ne pruža- istakao je Vučić.

Foto: Screenshot youtube

NIKŠIĆ PROGNOZA