U Tirani usvojena Deklaracija podrške Ukrajini

Učesnici samita jugoistočne Evrope i Ukrajine usvojili su danas u Tirani zajedničku Deklaraciju. U Deklaraciji se izražava podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama od 1991. godine.

U tekstu Deklaracije objavljenom na sajtu predsjednika Ukrajine, takođe se poziva međunarodna zajednica da odlučno pojača podršku toj zemlji. Lideri su na samitu izjavili da ostaju posvećeni pružanju neophodne podrške Ukrajini u postizanju pravednog mira.

Takođe su pozvali čitavu međunarodnu zajednicu da odlučno ojača podršku Ukrajini u njenoj borbi za slobodu, nezavisnost i teritorijalni integritet.

U deklaraciji se osuđuju namjere Rusije da održi predsjedničke izbore na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine, što je, kako se navodi, flagrantno kršenje međunarodnog prava.

Takođe se napominje da je “ruski agresivni rat punog obima protiv Ukrajine” pokazao kritičnu potrebu za ujedinjenom i snažnom Evropom sposobnom da se suoči sa globalnim izazovima.

Lideri jugoistočne Evrope su izrazili spremnost da učestvuju u primjeni Formule mira predsjednika Zelenskog, kao i na inauguracionom mirovnom samitu. Potvrđena je odlučnost da se intenziviraju zajednički napori kako bi se obezbjedio dalji napredak i međusobna podrška na putu ka članstvu regiona Zapadnog Balkana, Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije u Evropskoj uniji.

Lideri su takođe izjavili da podržavaju pravo Ukrajine da bira sopstvene bezbjednosne aranžmane.

“Zemlje članice NATO-a i zemlje kandidati odobravaju korake preduzete na putu njenog budućeg članstva u NATO-u i podržavaju Ukrajinu u njenoj težnji da postane članica Alijanse čim to bezbjednosni uslovi dozvole“, navodi se u dokumentu.

Učesnici samita potvrdili su i potrebu kažnjavanja odgovornih za zločine agresije, zločine protiv čovječnosti i druge brutalne zločine koje je, kako se navodi, Rusija počinila nad Ukrajinom i saglasili se da će sarađivati i usredsrediti napore na povratak nezakonito deportovanih i prisilno raseljene ukrajinske djece.

Pored toga, oni su se obavezali da će pojačati napore u borbi protiv dezinformacija, uključujući lažne narative o ratu, i učestvovati u poslijeratnoj obnovi, obnovi Ukrajine i razminiranju njene teritorije.

“Mi, prijatelji Ukrajine, potvrđujemo naše čvrsto uvjerenje da ćemo samo ujedinjenjem moći da povratimo pravedan mir, stabilnost i prosperitet na evropskom kontinentu”, zaključuje se u deklaraciji.

Oko deklaracije su se usaglasili predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, predsjednica Moldavije Maja Sandu, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, premijer Albanije Edi Rama, predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, premijer Bugarske Nikolaj Denkov, premijer Hrvatske Andrej Plenković i premijer Rumunije Jon-Marsel Čolaku.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas nakon plenarnog sastanka u Tirani, da se u usaglašenoj Deklaraciji na zahtjev Srbije ne pominju sankcije Rusiji, niti ruski uticaj, prenosi “b92”.

Foto: Kabinet predsjednika

NIKŠIĆ PROGNOZA