Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića.

Oni se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Tužilaštvo BiH potvrdilo je da je optužnica podignuta, a navode i da je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

“Službeno lice u instituciji Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”, glasi član Krivičnog zakonika za čije se nepoštovanje Dodik tereti.

Dodik i Lukić su u julu dali iskaz predstavnicima Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Tome je prethodilo to što su u Narodnoj skupštini RS usvojeni Zakon o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH, kao i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji RS.

Nakon toga, Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, oba zakona je proglasio ništavnim, te je nametnuo odluku o Izmjeni Krivičnog zakonika BiH, prema kojima se nepoštovanje njegovih odluka proglašava krivičnim djelom, a koje je kažnjivo i zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Međutim, Dodik je potpisao Ukaze o proglašenju oba zakona, a Miloš Lukić ih je objavio u Službenom glasniku RS.

Foto:EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA