Srbija: U akciji MUP-a pronađen 371 migrant

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u akciji usmjerenoj na suzbijanje ilegalnih migracija na području Subotice, Sombora i Kikinde pronašli su 371 iregularnog migranta i oni se prevoze u prihvatne centre, saopštio je MUP Srbije.

U akciji su pronađene i tri automatske puške, jedna poluautomatska puška i pištolj, dva agregata, kao i 25 pasoša i 12 ličnih karata.

Na teritoriji Policijske uprave Subotica jednom iregularnom migrantu je određeno zadržavanje zbog prekršaja iz oblasti Zakona o strancima, dok su na području Policijske uprave Sombor protiv četiri srpska državljanina podnijeti zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka zbog sumnje da su učinili prekršaj pomaganje u nezakonitom boravku stranom državljaninu.

Pomoćnik direktora policije Dragan Vasiljević poručio je da će najveći broj migranata biti sproveden u prihvatne centre.

„Pronađeno je više komada vatrenog oružja, tačnije na jednoj lokaciji nađene su četiri automatske puške. U toku je uviđaj lica mjesta i krim-tehnička obrada lica mjesta. Vidjećemo da li nekome od ovih migranata koje smo pronašli na licu mjesta pripada to oružje“, rekao je Vasiljević.

„Izviđači“ u krošnjama drveća

Naveo je da je u ovoj akciji prvi put jedan broj migranata takozvanih „izviđača“ pronađen u krošnjama drveća, a da policija prilagođava svoje mjere i radnje promjenama u njihovim aktivnostima.

„Mogu da poručim svim građanima da mogu da budu maksimalno spokojni i bezbjedno će biti na svim područjima u Republici Srbiji“, kazao je Vasiljević.

Istakao je i da će od sjutra na području Subotice patrolirati jedan broj pripadnika Žandarmerije.

„Cilj nam je da migranti budu tamo gde im je mjesto – u Prihvatnim centrima, da oni koji se kreću da imaju legalnu dokumentaciju, a da broj sukoba među migrantima svedemo na minimum“, rekao je Vasiljević, naglasivši da do sada sukobi u proteklim mjesecima nisu doveli do ugrožavanja lokalnog stanovništva, već se radi o sukobima među migrantima, kao i da će policija preduzeti sve mjere i radnje da ovakve pojave potpuno anulira.

Akciji prisustvovao Gašić

Akciji je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić koji je istakao da se ovakve akcije detaljno planiraju, kao i da u njima učestvuju najobučeniji pripadnici elitnih jedinica MUP-a.

„Republika Srbija je zemlja humanih i dobrih ljudi. I tako se i odnosimo prema svima kojima je pomoć potrebna. Ali država neće dozvoliti da bilo ko zloupotrijebi to gostoprimstvo i ugrozi bezbijednost naših građana“, rekao je Gašić.

Akcija se detaljno planira

Naglasio je da je ova akcija još jedna u nizu koje Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovodi u cilju suzbijanja ilegalnih migracija, a posebno na suzbijanju njihovih međusobnih obračuna i kriminalnih aktivnosti.

„Zbog nepristupačnog i nepreglednog terena ovakve akcije se detaljno planiraju i u njima učestvuju najobučeniji pripadnici elitnih jedinica ministarstva“, naveo je on.

Gašić je poručio da Ministarstvo unutrašnjih poslova aktivno prati dešavanja i da su pripadnici MUP-a spremni da adekvatno reaguju u svakom trenutku.

„Zaštitićemo sve građane Srbije i nećemo dozvoliti da bilo ko ugrozi njihovu bezbijednost i bezbijednost njihove imovine“, poručio je Gašić.

Foto: Pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA