Osmani: Kosovo ispunilo uslove za članstvo u Savjetu Evrope

Predsjednica Kosova Vljosa Osmani izjavila je danas da je Kosovo preduzelo sve neophodne korake za članstvo u Savjetu Evrope (SE), a da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) obaveza koju će Priština ispuniti nakon prijema u tu organizaciju.

Poslije konferencije koju su organizovali prištinski i Univerzitet Arkanzas, povodom 25. godišnjice intervencije NATO na Kosovu, Osmani je rekla da je Kosovo pokazalo „posvećenost“ uspostavljanju ZSO, kroz skupštinsku ratifikaciju Briselskog sporazuma iz 2013. godine kao i Osnovnog sporazuma iz februara 2023. godine.

„Ne zaboravimo da je puna posvećenost uspostavljanju Asocijacije opština sa srpskom većinom data 2013. kroz ratifikaciju, ali je to ponovljeno u posljednjem sporazumu, Osnovnom sporazumu od 27. februara 2023. To nije obaveza iz marta 2024. godine, već Osnovnog sporazuma iz 2023. koji je prihvatila kosovska delegacija i koja kao što svi znate uključuje obavezu osnivanja Asocijacije“, rekla je Osmani u Prištini i dodala da se formiranje ZSO ne traži od Kosova prije prijema u Savjet Evrope.

Ona je kazala da je tražila da se u pismu, koje je zajedno sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom uputili izvjestiocu za Kosovo u SE Dori Bakojani, uvrsti dio gdje se naglašava da se svaka obaveza Kosova sprovodi u skladu sa Ustavom, zakonima i presudama Ustavnog suda Kosova.

Osmani je dodala da očekuje da će izvještaj o Kosovu biti prihvaćen na današnjem sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju Savjeta Evrope.

„Izvještaj je već pozitivan, sadržaj izvještaja već preporučuje da Kosovo postane punopravni član Savjeta Evrope sa jednakim pravima. Ono što će se danas desiti je procedura, to je vanredni sastanak odbora koji je pozvan da odobri ovaj izvještaj i onda to ide u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope“, rekla je Osmani.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA