Osmani: Istrage dokazuju da je Vučić dao nalog za napad u Banjskoj

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je rekla je da su neke od savezničkih zemalja Kosova, već prvog dana poslije napada u Banjskoj, na sastancima sa šefovima kosovskih institucija upozoravale na „oštre mjere u odnosu na Srbiju u budućnosti, jer se potvrđuje da je Srbija kao država bila uključena u ovaj napad“.

„Sada ne pominjem ko je tačno vodio istrage, ali ima završenih istraga i iz nekih savezničkih zemalja koje su direktno svjedočile o umiješanosti državnih institucija Srbije, sada se zna od nekih od njih… naređenje je stiglo od samog predsjednika Vučića. Ovo je već dokazano“, kazala je Osmani u intervju za RTV21.

Kosovska predsjednica je dodala da, kako su im rekli saveznici, Kosovo mora još malo da se sačeka, jer svako od njih ima svoje interne procedure kada javno objavljuje rezultate istraga ili zaključke.

„Nikad ne isključujem mogućnost da ćemo vrlo brzo izaći sa ovakvim zaključcima, ali ne zaboravite da smo mi Kosovo i mi ocjenjujemo naše interese, to su druge zemlje i one bolje procjenjuju trenutak na osnovu svojih interesa i načina na koji procjenjuju regionalne interese ili odnosa koje imaju i sa Kosovom i sa Srbijom i razgovorima koje vode u okviru NATO-a, gdje nažalost još nismo“, rekla je Osmani.

Ona je kazala da su razočarani neodazivom zemalja saveznica na preduzimanje mjera protiv Srbije.

„Ali, naravno, ne gubimo nadu u razgovorima koje stalno vodim na ovu temu sa našim saveznicima, oni nam daju nadu da će tako nešto krenuti u tom pravcu, rekla bih u budućnosti, ali i oni imaju svoje procjene“, rekla je Osmani.

Foto: Boris Pejović

NIKŠIĆ PROGNOZA