Milanović: Plenković priprema udar na ustavni poredak i demokratiju

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović vanredno se obratio javnosti u direktnom televizijskom prenosu u 20 sati i 5 minuta i rekao da Vlada Andreja Plenkovića priprema udar na ustavni poredak.

Kako je naveo, odlučio je da upozori hrvatsku javnost “na ozbiljnu prijetnju ustavno-pravnom i demokratskom poretku koji sprema Vlada Andreja Plenkovića”.

Rekao je da je obaviješten kako Vlada, mimo Ustava, namjerava Vojnu sigurnosno-obavještajnu agenciju staviti pod upravljanje Ministarstva odbrane.

“Umjesto poštovanja ustavne procedure za imenovanje direktora Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i suprotno ustaljenoj demokratskoj praksi, Vlada je pripremila neustavno rješenje prema kojem bi privremenog direktora Agencije postavljao i razrješavao ministar odbrane. Želim biti jasan: to je politički udar Andreja Plenkovića na ustavni poredak i demokratiju koji Hrvatsku vraća u doba kada su obavještajne službe bile pod izravnom kontrolom vladajuće stranke”, rekao je Milanović.

Optužio je HDZ da želi stranačku kontrolu nad Vojno sigurnosno-obavještajnom agencijom koja bi bila izuzeta od demokratskog i civilnog nadzora.

“Kao predsjednik Republike i ujedno Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske pozivam Vladu da to ne čini jer ću biti prisiljen reagovati u skladu sa svojim ovlašćenjima”, upozorio je Milanović.

Izvor: Klix

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA