Lajčak i Borelj razgovarali sa Kurtijem, pozvali na smirivanje tenzija

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj i specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak pozvali su danas tokom razgovara u Bratislavi sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na smirivanje tenzija na sjeveru Kosova i traženje rješenja putem dijaloga.

„Razgovarao sam danas sa Kurtijem u Bratislavi o tenzijama na sjeveru Kosova. Trenutna situacija je opasna i neodrživa. Potrebna nam je hitna deeskalacija, rješenje putem dijaloga i da se vratimo radu na implementaciji postignutog sporazuma“, napisao je Borelj na Tviteru.

Lajčak je na svom Tviteru objavio fotografiju sastanka zvaničnika i napisao da je sa njima razgovarao o situaciji na Zapadnom Balkanu sa posebnim osvrtom na tenzije i eskalacije na sjeveru Kosova.

„Hitno nam je potrebno političko rješenje. Nasilje nije prihvatljivo“, napisao je Lajčak nakon razgovora u Bratislavi gdje se održava globalni bezbednosni forum GLOBSEC.

Kurti je takođe na Tviteru objavio da je razgovarao sa zvaničnicima Evropske unije pišući da ih je informisao o napadima koje su, kako navodi, izvele „srpske paravojne formacije“.

„Ponovio sam da su napadi ‘srpske milicije’ na policiju, Kfor i novinare neprihvatljivi. Put naprijed je ukorijenjen u demokratiji, vladavini zakona i potpunoj i brzoj primjeni osnovnog sporazuma“, napisao je kosovski premijer.

Izvor: N1

Foto: EPA-EFE

NIKŠIĆ PROGNOZA