Kurti: Ne zanima me da kontrolišem Srbe, niti da kršim njihova prava

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je Upravljački tim koji je predložio nacrt statuta Zajednice srpskih opština obavio svoju funkciju i da je smjena tog tima i razrješenje prirodan i logičan proces, prenose danas Reporteri, piše Antena M.

„Upravljački tim je uradio svoj posao, nemamo razloga više da ga slušamo, rekao je sve što je imao da kaže 2. maja u Briselu. Njegov rad je završen i njegovo razrješenje je prirodan i logičan proces“, rekao je Kurti.

On je naveo da nije zadovoljan onim što mu je prezentovano 2. maja jer je „očita velika želja“ da se na Kosovu stvori Republika Srpska, istakavši da se stvaranje Republike Srpske na Kosovu neće dozvoliti.

Kurti je ukazao da su strpljivo i pažljivo slušali Upravljački tim, kao i da je zahtjev evropskih i američkih partnera bio da se sasluša prezentacija, navodeći da nisu bili zadovoljni što se tim nije prvo sastao sa ministrom administracije lokalne samouprave Eljbertom Krasnićijem, uprkos tome što ih je pozvao 18. aprila.

„Otišli smo u Brisel i slušali prezentaciju nacrta Statuta. Bile su dvije dame od četiri člana tima, koje su iznijele suštinu i predstavile šest, sedam članova u kojima smo vidjeli da se radi o velikoj želji da se formira Republika Srpska na Kosovu, pa smo rekli da izražavamo naše suštinsko neslaganje sa tim nacrtom Statuta“, rekao je Kurti.

On je podsjetio da je 2. maja dao svoj predlog kako bi trebalo uskladiti član 7 postignutog sporazuma koji govori o adekvatnom nivou samoupravljanja srpske zajednice, ali da posrednici nisu ocijenili taj predlog, a da ga srpska strana nije ni pročitala, prenio je Kosovo onlajn.

„Ovaj nacrt vizije koji sam tamo iznio inspirisan je hrvatskim modelom za nacionalne manjine. Sporazum o modelu zaštite srpske manjine u Hrvatskoj prihvatila je i Srbija. Ako je Srbija to prihvatila sa Hrvatskom, smatramo da će to morati da prihvati i kod nas“, ocijenio je Kurti.

Istakao je da ga ne zanima da kontroliše Srbe, niti da krši njihova prava, niti bilo koje manjine, niti građanina Kosova navodeći da je za član 7 osnovnog sporazuma ponudio nacrt vizije za koji se nada da će dobiti ocjenu od evropskih posrednika.

Kurti je naveo da vjeruje da će sljedeći korak biti sastanak sa posrednicima i da će se to desiti tokom ovog mjeseca.

Foto: EPA

NIKŠIĆ PROGNOZA