„Ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržaće proces mirnog raspada BiH“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za grčku nacionalnu televiziju ERT da će onaj ko želi dugoročnu stabilizaciju na Balkanu, podržati proces mirnog raspada Bosne i Hercegovine, prenio je RTRS.

„Oni kojima je do dugoročnih stabilizacija prilika na ovim prostorima, podržaće proces mirnog raspada BiH. I obrnuto, oni koji su za dugoročnu destabilizaciju, oni podržavaju nemogući eksperiment koji se zove BiH“, rekao je Dodik.

On je naveo i da cjelokupna priprema rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama već negativno utiče na stanje u BiH i sigurno nije usmjerena ka povećavanju stepena povjerenja među narodima, nego ka njihovoj još većoj podjeli.

„Muslimanska strana u BiH je pokrenula ovu inicijativu bez saglasnosti drugih organa u BiH, što je rušenje svih okvira. Pojavljivanje Njemačke mi vidimo kao način da ona opere svoju istoriju, koja je genocidna, a što se tiče događaja u Srebrenici, ne postoji konsenzus da je bio genocid, to je usmjereno na potrebe Amerikanaca da operu svoje bombardovanje“, kazao je Dodik.

Kaže i da će to samo dodatno „poljuljati“ odnose u BiH, te da ne vidi način da kao takva, ona nastavi sa svojim funkcionisanjem.

„Pozivam sve naše prijatelje, pa i Grčku, da ne upadnu u zamku jednog špekulativnog procesa, koji je sponzoriše Njemačka i zapadne zemlje. Srbi nisu napravili genocid i ne prihvataju takve odluke“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nemoguće je živjeti život pomirenja ili suživota, a da vas stalno optužuju za razne događaje, kao što je ovaj u Srebrenici.

„Mi smo se u BiH podijelili, ona je podijeljeno društvo. BiH nikad nije pokazala sposobnost da sama živi. Naše je da obezbijedimo našu autonomiju, po pitanju samostalnosti Srpske, koju treba da izgradimo. Događaj u UN će samo dodatno homogenizovati naš narod po tom pitanju“, zaključio je Dodik.

Foto: N1

NIKŠIĆ PROGNOZA