Kažnjeni psiholog, pedagog i sekretar škole “Vladislav Ribnikar”

Psihološkinja, pedagoškinja i sekretarka Ogledne osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u kojoj je početkom maja ubijeno devet učenika i čuvar, sankcionisane su dvomjesečnim umanjenjem zarade u iznosu od 20 odsto, saznaje Danas.

Ove sankcije epilog su disciplinskog postupka koji je krajem maja protiv tri zaposlene inicirala prosvjetna inspekcija, a sprovela razriješena direktorka škole Snežana Knežević.

Prema navodima u dokumentu, koji je Danas dobio od OŠ “Vladislav Ribnikar”, disciplinski postupak sproveden je prema pedagoškinji Jeleni Vujičić, psihološkinji Lidiji Maksić, kao i sekretarki Neveni Pavlović.

Disciplinski postupak protiv pedagoškinje Jelene Vujičić pokrenut je zbog sumnje da je počinila težu povredu radne discipline i to – nesprovođenje mjera bezbjednosti djece, učenika i zaposlenih, kao i neizvršavanje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno izvršavanje poslova ili naloga direktora u toku rada.

Istovremeno, psihološkinja Lidija Maksić takođe se teretila za težu povredu discipline, ali samo u članu zakona koji se odnosi na neizvršavanje ili nesavjesno izvršavanje naloga direktora.

Sekretarka škole Nevena Pavlović disciplinski je odgovarala zbog utvrđenih propusta u poštovanju člana Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji uređuje poslove sekretara.

Sve tri zaposlene sankcionisane su na identičan način – dvomjesečnim umanjenjem zarade u iznosu od 20 odsto.

Disciplinski postupci bili su predloženi nakon vanrednog inspekcijskog nadzora koji je sproveden posle pucnjave u ovoj vračarskoj osnovnoj školi. Inspekcija je istovremeno predložila i razrješenje direktorke škole Snežane Knežević. Od početka jula, za vršiteljku dužnosti direktorke imenovana je Anđela Petrović.

Takođe, kao posljedica inspekcijskog nadzora smijenjen je školski odbor, a imenovan privremeni organ upravljanja.

Podsetimo, učenik Ogledne osnovne škole “Vladislav Ribnikar” je 3. maja ubio čuvara škole i devetoro učenika, nakon čega je uhapšen. Imajući u vidu da je u trenutku izvršenja krivičnog djela imao manje od četrnaest godina, kako su saopštili zvaničnici, on ne može biti krivično gonjen.

Protiv dječakovog oca se vodi istraga zbog sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, dok se protiv majke vodi istraga da je počinila djelo zanemarivanje i zlostavljanje deteta.

Foto: EPA EFE Andrej Cukić

NIKŠIĆ PROGNOZA