Dačić: I nova vlast u Crnoj Gori podržala rasturanje teritorijalnog integriteta Srbije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je za Tanjug da ni sam ne zna da li je iznenađen ili nije odlukom Crne Gore da podrži ulazak Kosova u Savjet Evrope. On je saopštio da je Crna Gora ponovo podržala rasturanje teritorijalnog integriteta Srbije.

„Zaista hvala im na tome, ne znam kako je Srbija to zaslužila. I moram da kažem da će to svakako ostaviti određene posljedice po naše odnose. Ne može Srbija samo da služi da se kaže – pucaćemo vam u glavu, ali nije ništa lično“, rekao je Dačić.

Odluku o pokretanju procedure za razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova u Savjetu Evrope ocijenio je očekivanom i dodaje da će ista naštetiti dijalogu Beograda i Prištine.

Dačić je ocijenio da je ovo dan kojeg će se Savjet Evrope stidjeti i naveo da je delegacija Srbije, koja je glasala protiv, napustila salu posle glasanja, jer nije željela da dalje učestvuje u „tiradama“, ali je napomenuo da Srbija nije napustila tu organizaciju.

„Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statuta Savjeta Evrope, jer po prvi put se razmatra zahtjev nečega što nije država i što nije priznato od strane UN i o teritoriji koja nije članica UN“, rekao je Dačić.

On je zahvalio svima koji su bili protiv i pokazali da su naši tradicionalni prijatelji i naveo da prije svega misli na Kipar, Španiju, Rumuniju, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost tzv. Kosova, a glasala je protiv.

„Sa druge strane zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke kao članica EU koje su bile udržane, prije svega zbog toga smo od njih čuli da oni ne priznaju nezavisnost Kosova. Takođe bih podsjetio da je BiH bila uzdržana. Zamislite te ironije. Zamislte kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo, kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanje da mi utičemo na rasturanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno učestvuju u rasturanju teritorjalnog integriteta Srbije“, rekao je Dačić.

On je posebno istakao i stav Ukrajine koja je bila uzdržana.

„Pogledajte koliko mi problema imamo da branimo teritojalni integritet Ukrajine, koliko se napinjemo i glasamo svuda i pravdamo se zato što neko nas optužuje da ne podržavamo dovoljno teritorijalni integritet Ukrajine, a Ukrajina glasa uzdržano kada je riječ o našem teritorijalnom integritetu. Apsolutno neprihvaljivo. Jermenija, takođe, nije bila u sali kada je bilo glasanje. Nismo očekivali takve poteze od tih zemalja“, rekao je Dačić.

On je povodom odluke Komiteta SE ocijenio da je Srbiji stavljeno do znanja da nema pravo da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet, a da mora da brani teritorijalni ingeritet svake druge zemlje.

Kaže i da je ovo pouka za Srbiju da nikada ne smije da izgubi većinu u UN.

Izvor: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA