Beogradska filharmonija dovedena na rub egzistencije

Muzičari Beogradske filharmonije ukazali su na brojne probleme sa kojima se suočava taj orkestar u sezoni u kojoj obilježava 100 godina postojanja, uz ocjenu da su grad Beograd i država Srbija „zaboravili na njih i sve ono što predstavljaju u društvu 100 punih godina“.

Muzičari su pred sinoćnji koncert u Kolarčevoj zadužbini pročitali pismo, koje je prenio portal N1, u kome su se zahvalili publici, navodeći da žive za aplauz, ali da „na žalost ne žive od aplauza“.

„Zato ćemo zahtijevati da država podigne plate muzičarima Beogradske filharmonije, da podigne budžet neophodan za ostvarivanje naših daljih ciljeva i da podigne novu zgradu koja će ime Beogradske filharmonije i imena njenih muzičara činiti institucijom življom i prisutnijom u narednih 100 godina“, navodi se u pismu.

Dodali su da je Beogradska filharmonija, više od dvije godine od smrti direktora tog orkestra Ivana Tasovca, još uvijek u v.d. statusu, a da svoj stogodišnji jubilej slave sa „najmanjim platama orkestarskog muzičara u regionu, sa sramno malim budžetom iz godine u godinu“, bez direktora, bez reklame, bez obnovljene koncertne uniforme, već 10 godina i bez čvrstih uvjerenja da će biti izgrađena dvorana Filharmonije.

„San o novoj dvorani Filharmonije našeg velegrada sve više blijedi, dok publika u Skoplju, Podgorici, Tirani na javi uživa u gledalištima kakva dolikuju glavnim gradovima. O svemu navedenom krajem oktobra mjeseca prošle godine štrajkom smo upozorili Upravni odbor Beogradske filharmonije“, piše u pismu.

Ulagati u kulturu i umjetnost, kako su ocijenili, jedina je sigurno ispravna investicija za „vjek i vjekova“, jer je plod takvih investicija zdravo društvo koje stoji na „jakim stubovima humanosti“, a da su sve drugo „iskušenja egzistencijalnog koje osim umjetnosti nikada i ništa nije pobijedilo“.

„Na kraju, ako želite da nam pružite podršku, pozivamo vas da sa nekoliko riječi Ministarstvu kulture napišete šta za vas znači Beogradska filharmonija i da na svoj način apelujete da naši zahtjevi budu čuti i uvaženi“, navodi se u pismu muzičara Beogradske filharmonije.

Foto: youtube/Beogradska filharmonija

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents