Zenović: Ako PES pobijedi i dogovorimo se, biću čelnik Budve

Ako Pokret Evropa sad (PES) osvoji pojedinačno najbolji rezultat na predstojećim izborima u Budvi, odgovoriću povjerenju građana i biću predsjednik te opštine ukoliko to bude zajednički predlog.

To je u intervjuu “Vijestima” kazao glavni pregovarač s EU i nosilac liste PES-a na izborima u Budvi, Predrag Zenović.

Upitan da li su PES i on spremni da nakon izbora zakazanih za 26. maj razgovaraju s Demokratskom partijom socijalista (DPS) i listom “Budva naš grad”, koju predvodi predsjednik tamošnjeg parlamenta Nikola Jovanović, Zenović je odgovorio da su obje grupacije vršile vlast, te da će se “i prema tom bilansu, odnosno njihovom odnosu prema tim učincima”, procijenjivati “politička i individualna prihvatljivost”.

Zenović je, između ostalog, kazao i da na strani država članica EU postoji “snažna volja” da Crna Gora dobije Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR). U tom kontekstu, poručio je da bi izbor šefa Vrhovnog suda bio vrlo značajan za dobijanje IBAR-a.

Zbog čega ste prihvatili poziv PES-a i njegovog lidera g. Milojka Spajića da predvodite listu te partije na predstojećim izborima u Budvi?

Budva je moj grad, u kojem vjekovima živi moja porodica, moji prijatelji, sugrađani koji me cijene, s kojima sam bio na projektima od lokalnog javnog interesa. Grad koji volim. Smatram da je lista Pokreta Evropa sad – “Budva ima šansu”, ponuda koja afirmiše viziju Budve kao evropskog, kreativnog i zelenog grada, da Budva mora nakon dugo godina dobiti razvojnu politiku i konačno započeti velike infrastrukturne projekte. Podršku ovog pokreta sam, na predlog ministarke (MaideGorčević, dobio bez ikakve partijske pripadnosti i tom datom povjerenju PES-a meni za proces evropskih integracija, sada uzvraćam povjerenjem za evropski put Budve, za novu šansu za ovaj grad predvodeći listu ovog pokreta. Uostalom, za neku ideju opšteg dobra, ma kakav i koliko bio vaš doprinos, čovjek mora izaći iz zone komfora.

Namjeravate li da pristupite stranci g. Spajića?

Svjestan sam da dio javnosti, posebno političke, ovaj moj politički čin izjednačava s partijskom pripadnošću. Političke partije su demokratska tekovina, izraz društvenog pluralizma i generatori društvenih kretanja i ne mislim da je prihvatljivo da ljudima zamjeramo partijski angažman, pa i promjenu ako dolazi iz uvjerenja. Zato vrlo cijenim rad koji u društvenoj emancipaciji države i društva određene partije i ljudi u partijama imaju. Razumijem moć koju imaju i zato i ulazim u aranžman koji može da donese boljitak za lokalnu zajednicu iz koje dolazim i za grad koji je jedan od generatora privrednog potencijala ove zemlje. Budvi je neophodna stabilna, odgovorna, efikasna i dekriminalizovana lokalna vlast.

Ne isključujem svoju buduću partijsku pripadnost, to je pravo svakog građanina, ali nisam čovjek koji ima partijske političke ambicije i ne vidim sebe u partiji. Pokret Evropa sad je na ovim budvanskim izborima otvorio prostor i za Novu Budvu, izvorni lokalni politički subjekat, ali i za sve nas slobodne građane koji nemamo partijsku profilaciju. To su tri konstituenta naše liste: Evropa sad, Nova Budva i slobodni građani. Mislim da je to dobra i snažna poruka za sve građanke i građane Budve.

Kako Vam izgledaju političke prilike u Budvi od smjene vlasti na državnom nivou 2020. godine?

Budva je u skorijoj istoriji imala dvije ere dominacije dva politička koncepta, do 2015. on je donio sa sobom zloupotrebe i određene pojedince koji su bili dio koruptivne kriminalne grupe, a nakon 2015. nekoliko formacija gradske uprave koje su, i nakon konsolidacije gradskog budžeta, zaboravili razvojnu koncepciju grada. Pored toga, nakon hapšenja gospodina (MilaBožovića, apsolutna vlast njegove administracije pretvorila se u političku blokadu i dvije struje sa ozbiljnim međusobnim optužbama. Nažalost, svi ti procesi najviše su koštali građane Budve.

Hoćete li, ako PES na izborima ostvari rezultat zahvaljujući kom će biti u poziciji da upravlja Budvom, pristati da budete čelnik te opštine?

Ne mislim da je ovo trka za funkcije, kad bih to mislio, ne bih u njoj učestvovao. Ovo je kandidovanje različitih koncepcija razvoja opštine. Cilj je usmjeriti energiju i kapacitete. Predsjednik opštine može biti i kandidat van bilo koje izborne liste. Suština je naći najboljeg. I na procesu izbora najboljeg kandidata ćemo insistirati. Međutim, ako Pokret Evropa sad osvoji pojedinačno najbolji rezultat odgovoriću tom povjerenju građana i biću predsjednik Opštine Budva ukoliko to bude zajednički predlog. Ponavljam, suština mog angažovanja je podrška političkoj grupaciji koja će biti garant nove razvojne koncepcije grada i da će upravljanje gradom biti postavljeno na nove temelje i ljude.

S kim PES, odnosno lista na čijem ste čelu namjerava da razgovara o saradnji nakon izbora u Budvi? Da li ste spremni da pričate s DPS-om i listom “Budva naš grad”, koju predvodi predsjednik tamošnjeg parlamenta Nikola Jovanović?

Postizborni oblik vlasti treba utemeljiti na principima razvojne koncepcije grada i odgovorne i funkcionalne uprave. Obje grupacije su vršile vlast, tako da i prema tom bilansu, odnosno njihovom odnosu prema tim učincima, procjenjivaće se politička i individualna prihvatljivost.

I prije nego što je ozvaničeno da ćete biti na čelu liste PES-a, na društvenim mrežama otpočela je prljava kampanja, u kojoj Vas, između ostalog, optužuju da ste bili bliski s predsjednikom budvanske opštine g. Božovićem, kog Specijalno tužilaštvo tereti za stvaranje kriminalne organizacije i šverc droge. Kako odgovarate na te optužbe?

Prljava i perfidna kampanja bazirana na lažima i konstrukcijama ide u nekoliko frontova i narativa, sakrivena iza anonimnosti onih koji plediraju da vode grad i budu prvi u društvu, a ne na margini gdje jedino pripadaju. Međutim, ne govori ona samo o ljudskim i moralnim dometima autora, nego i o mreži krupnih interesa koji strahuju od moći Pokreta Evropa sad i koji misle da blaćenjem drugih, bez ikakvog utemeljenja, mogu skrenuti pažnju sa svojih nauma.

Pored toga što dugo poznajem porodicu Božović, sa gospodinom Božovićem i sa njegovim kabinetom sam kao predsjednik Savjeta za kulturu imao besprekornu saradnju i uvijek jednu temu: ideje za bolje i ljepši grad, za kulturni život grada Budve. Niti mogu, niti želim da sakrijem tu profesionalnu saradnju i ljudski odnos, naprotiv, pamtim ih po dobru.

Ne mislite li da će se Vaš angažman u vezi sa budvanskim izborima odraziti na funkciju glavnog pregovarača, na koju ste imenovani krajem prošle godine?

Kao i do ovih lokalnih izbora, u potpunosti sam posvećen pregovaračkom procesu i to se neće promijeniti ni tokom ove nezapamćeno kratke kampanje.

Očekujete li da Crna Gora u junu dobije IBAR za poglavlja 23 i 24?

Generalni utisak na osnovu signala koje dobijamo na diplomatskom planu, jeste da na strani država članica EU postoji snažna volja za kandidovanje IBAR-a. Cijenimo da je od presudnog značaja da do kraja aprila i početkom maja svi politički i društveni akteri, zajedno sa Vladom Crne Gore, nastave s diplomatskom aktivnošću na svim poljima i svakodnevno detaljno upoznajemo države članice s konkretnim aktivnostima koje sprovodimo u cilju ispunjenja preostalih privremenih mjerila.

Koje najvažnije obaveze iz privremenih mjerila nisu realizovane do kraja aprila, do kad se Vlada s Evropskom komisijom bila dogovorila da ih ostvari? Ko je odgovoran što to nije urađeno?

Podsjetiću da je u periodu posljednja dva mjeseca Evropskoj, a potom i Venecijanskoj komisiji, na mišljenje poslat set sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije, a EK su poslati na mišljenje i nacrt nove Strategije reforme pravosuđa za period 2024-2027, Strategije za borbu protiv korupcije za period 2024-2028, nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku, kao i nacrt Zakona o lobiranju. Evropskoj komisiji je na mišljenje poslat i paket medijskih zakona koje je pripremilo Ministarstvo kulture i medija, odnosno Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama, Zakon o medijima i Zakon o javnom medijskom servisu Crne Gore. Napravljeni su važni koraci u poglavlju 24. u oblasti granice, migracija i viznog režima.

U komunikaciji s EK ustanovili smo da će i nakon aktivnosti koje su planirane do kraja aprila pojedini elementi određenih privremenih mjerila iz poglavlja 23, iz objektivnih razloga, djelimično ostati neispunjena i pretočena u završna, ali uz opredijeljenost crnogorskih institucija da sačine mape puta i konkretne korake da se ova mjerila u najkraćem roku ispune. U pitanju su izmjena Ustava u dijelu koji se odnosi na ulogu ministra pravde u Sudskom savjetu, izmjena Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i imenovanje predsjednika/ce Vrhovnog suda. Suštinski, to je važno da naglasim, Crna Gora je pokazala političku volju da odgovori svakom privremenom mjerilu iz poglavlja 23 i 24, i zato nemam dilemu da će imati podršku Evropske komsije za važan reformski iskorak koji je napravila.

Da li bi propast osmog oglasa za izbor predsjednika Vrhovnog suda mogla da ugrozi dobijanje IBAR-a?

Izbor predsjednika/ce Vrhovnog suda je dio jednog od mjerila za poglavlje 23, i njegovo ispunjenje bi bilo vrlo značajno za dobijanje pozitivnog IBAR-a. Priključujući se jednom dijelu stručne javnost, bez ikakve želje da ostvarim nedopustivi uticaj na ovu granu vlasti i ovu instituciju, smatram da bi izborom predsjednika/ce Vrhovnog suda ova institucija značajno doprinijela našem evropskom putu i zaokruživanja stanja u poglavlju 23.

Preširoki amandmani ugrožavaju rokove o kojima smo se dogovorili s EU

Pošto Vlada, prema Nacrtu plana pristupanja Crne Gore EU, namjerava da najveći dio obaveza u okviru EU agende završi u narednih godinu i po, šta kao glavni pregovarač možete učiniti da se zakoni koji budu mijenjani ne mijenjaju ishitreno, da se dugoročno ne bi nanijela šteta?

Poslanici su nosioci slobodnog mandata i izraz suvereniteta građana Crne Gore. Dakle, niko, pa ni glavni pregovarač, ne može da im to pravo oduzme. Međutim, poslanici su slobodni da nađu modalitet koji proces ubrzava i da taj modalitet podrže kao legitiman. Preširoko amandmansko djelovanje može da optereti sistem i Komsiju i tako dovede u pitanje rokove koje smo utvdili kao put do IBAR-a. Ministarstvo evropskih poslova je uvijek spremno da u tom procesu pruži podršku, da konsultuje Komisiju, pomogne u izradi tabela usklađenosti, ali imamo i nekoliko rješenja eksperata koja ćemo predočiti Skupštini.

Jovanović i drugi nas uklonili iz projekta “Budva – evropska prijestonica kulture”

Zašto se niste oglasili jesenas nakon što je Budva izgubila bitku da postane “Evropska prijestonice kulture”, iako ste praktično bili glavni čovjek koji je vodio kampanju za taj projekat?

Evropska prijestonica kulture je jedan od najvećih projekata u novijoj istoriji Budve. Ideja je bila da se osmisli koncept preporoda i razvoja Budve. U samom finalu procesa, moj tim i ja smo uklonjeni iz programa posjete stručnog panela i odbrane u Briselu, po nalogu predsjednika Skupštine i drugih lica, a aplikaciona knjiga koju su, uz upute nas iz Opštine radili eksperti, preuzeta je uz kršenje njihovih autorskih prava. O svemu tome smo tada obavijestili predsjednika Crne Gore, tadašnjeg predsjednika Vlade i Ministarstvo kulture, konstatujući da za dalji tok kandidature ne možemo biti odgovorni.

Bez obzira na gorak talog toga iskustva, vjerujem da Budva ima šansu za promjene. Tada, vjerujte, ni u primisli nisam imao to da ću biti glavni pregovarač s Evropskom unijom i da ću dobiti novu šansu za evropske ideale ovog društva. U tom projektu se vidjelo šta Budva može da bude kad bi se iščupala iz ralja neodrživog turizma i krupnog kapitala i postala grad po mjeri čovjeka. Siguran sam da Budva zaslužuje novu šansu.

Foto: Vlada Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA