Zajednica Jevreja u Crnoj Gori: Niko sa zvaničnih adresa ne negira genocid i Holokaust koji se sprovodio u NDH, kao ni u nacističkim logorima Dahau i Mathauzen

„Vjerska Zajednica Jevreja u Crne Gore je upoznata sa sadržinom „Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen““,saopštili su iz te Zajednice.


„Podsjećamo da je na teritoriji Nezavisne države Hrvatske postojalo više od 50 logora u kojima je ubijeno oko 80 odsto Jevreja koji su živjeli u toj zemlji. Jasenovac je bio najveći od tih logora, a „Kameni cvijet“, spomenik podignut u julu 1966. godine, podsjeća na to stratište i nalazi se u svim udžbenicima o genocidu i Holokaustu na ovim prostorima. I Jad Vašem, i ostali muzeji Holokausta kao i ceo svijet priznaju Jasenovac i ostale logore NDH, kao i zlokobno djelovanje te države kao paralelnu strukturu nacističke Nemačke“, saopštili su.

„Vjerska zajednica Jevreja promoviše kulturu sjećanja na stravično stradanje našeg naroda i nadamo se da njihove kao ni druge žrtve ostalih nacija neće biti zloupotrebljena u političke svrhe“,naglasili su u saopštenju.

Aktivistkinja Vjerske zajednice Jevreja Crne Gore Jelena Đurović podsjeća i na knjigu Iva Goldštajna „Jasenovac“ kao i njegova druga djela koja je pisao sa Slavkom Goldštajnom – „Holokaust u Zagrebu“; “Židovi u Zagrebu 1941-1945“ i navodi da se te publikacije smatraju za najrelevatnije izvore koji se tiču najmračnijeg perioda moderne civilizacije na ovim prostorima.
“Država Hrvatska svake godine obeležava 22. april, Dan proboja logoraša u Jasenovcu, a Židovska općina Zagreb kao i ostale jevrejske opštine širom Hrvatske redovno obilježavaju i Jom Hašoa (Dan Šoe, odnosno Dan sjećanja na Holokaust). Jasno je da niko, barem sa zvaničnih adresa, ne negira genocid i Holokaust koji se sprovodio u NDH, kao ni u nacističkim logorima Dahau i Mathauzen”, navela je Đurović.

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA