Za PES izbori alternativa, Ujedinjena vjeruje da to odgovara samo predanima

Sjednica Skupštine Glavnog grada počela je 15. maja i prekinuta na zahtjev odbornika Pokreta za Podgoricu. Za prekid je glasala opozicija i 12 odbornika vlasti iz Kluba 11 koji čine URA, PzP i Pokret za Podgoricu i jedan nezavisni odbornik.

Formalni razlog je sporost u dostavljanju materijala za skupštinske odluke, a neformalni razgovori o učešću u vlasti Pokreta za Podgoricu koje vode sa Pokretom Evropa sad. Nastavak sjednice je 27. maja kada se očekuje da građani Podgorice znaju imaju li ili ne vlast koja će se baviti delegiranim poslovima.

Ukoliko se desi određena prekompozicija koja će uticati na efikasnost rada većine to će svakako uticati na izazivanje krize vlasti u Podgorici, a ukoliko bi došlo do krize vlasti, onda su i izbori sasvim legitimna opcija, saopštio je Branislav Radičević, odbornik Pokreta Evropa sad u Skupštini Glavnog grada. Radičević navodi da PES neće u tome učestvovati, a ni davati doprinos.

– Ukoliko bi došlo do krize vlasti, onda su i izbori sasvim legitimna opcija. Izbori bi najviše odgovarali onim partijama koje imaju motiv da grad funkcioniše bez opstrukcija. Smatram da rezultati PES-a kroz rad lokalne samouprave, ali i izborni legitimitet koji je ostvaren više puta, zaključno sa parlamentarnim izborima potvrđuju da PES nema razloga da bježi od izbora i apsolutno smo za to spremni. Naravno, primarno želimo da nastavimo sa radom i posvećeni smo razvoju Glavnog grada, ali smo istovremeno spremni i za izbore, ukoliko to okolnosti nametnu – saopštio je Radičević.

Na pitanje da li misle da će sjednica Skupštine Glavnog grada biti nastavljena 27. maja, Radičević navodi da to zavisi od drugih političkih aktera i odborničkih klubova.

Odbornik Ujedinjene Crne Gore Milivoje Brković kaže da ta partija vjeruje da će preovladati razum i da će politički subjekti naći rješenje da se nesmetano sprovede mandat koji su im povjerili građani, jer se to od njih i očekuje.

– Nažalost, pojedini učesnici se ponašaju nezrelo, može se reći i bahato, što svakako nije dobro za posao kojim se bavimo, jer se i politički traje tačno onoliko koliko se svako od nas daje. Poslije tri decenije ropstva i građani su manje toleranti, pa će takve politike i takvo ponašanje biti kažnjene na prvom odmjeravanju – smatra Brković.

Brković kaže da su građani u opšte grad danas definitivno taoci političkih partija.

– Danas definitivno jesu, jer su očigledno zaboravili da im ga je donijelo vrijeme i to na krilima litija. Vjerujem da su precijenili svoje mogućnosti i doprinos prije dvije, odnosno četiri godine. Neko gradi političku partiju petnaest godina, a nekog izgradi partija preko noći. Ipak, sve je to kratkog daha, jer ne vjerujem u naivnost naših sugrađana – kaže Brković.

Na pitanje da li ima krize vlasti u Podgorici Milivoje Brković kaže da gdje nema dogovora ima i krize.

– Vidimo da se nekoliko mjeseci ništa ne mijenja na bolje. Odlaganje sjednice jedan je od znakova koji nam ukazuje da ne razgovaramo i ne djelujemo zajednički. Očigledno to nekom nije u interesu. Ujedinjena Crna Gora vjeruje u dijalog i razum, jer je suludo izlaziti na izbore posle kojih će isti činioci vršiti vlast kao i do sada. Elem, ako „veliki“ žele izbore, mi smo spremni za njih. Imamo konkretne rezultate iza nas, svakodnevnu komunikaciju sa sugrađanima i naše predizborne aktivnosti traju čitavi mandat. Izbori ne mogu odgovarati onima koji su proizveli krizu vlasti, već svakako onima koji su bili predani i ubjedljivi – navodi Brković.

Da će sjednica biti nastavljena 27. maja za naš list su dosad iznijeli stavove iz Nove srpske demokratije i URA. Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović kazala da „ne možemo svakih 15 ili mjesec dana na izbore, to je neodgovorno prema građanima“.

Među više odluka pripremljenih za zasijedanje je imenovanje pet direktora ustanova i preduzeća u v.d. mandatu.

foto: podgorica.run

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA