Vuksanović: Važno da se ispoštuju preporuke u vezi popisa

Lider Hrvatske građanske inicijative (HGI), Adrian Vuksanović, kazao je da bi sačekao sa ocjenom 44. vlade, ali da su samim izostankom iz nje pokazali pokazali svoju konzistentnost i demonstrirali ono što su govorili prije, ali i nakon izbora. Ocijenio je važnim da se ispoštuju preporuke koje su opozicija vijeća manje brojnih naroda dali u vezi popisa.

U HGI-u smatraju da je za popis stanovništa potrebno stvoriti ambijent, koji mora biti posljedica povjerenja.

„Činjenica je da u ovom trenutku nema još uvijek povjerenja i da treba ispuniti određene uslove. Pozdravili smo i inicijativu premijera gospodina Spajića da prolongira sam popis na mjesec dana. Mi razgovaramo sa njim i ne bih sa pozicije ni građana ni predsjednika Hrvatske građanske inicijative se ograničavao na rokovima. Nego bih više posvetio energije na ispunjavanju svega onoga što će dovesti nas do toga da svi priznamo sjutra rezultate tog popisa. Zbog toga je važno da se ispoštuju sve one preporuke koje je dala opozicija. Ne samo opozicije, već i vijeća manje brojnih naroda u Crnoj Gori. Mi želimo da imamo jednak tretman kakav je bio i 2003. i 2011. kada je popis… Vlada tvrdi da su ispunjeni zahtjevi opozicije. Sinoć smo imali jedan korektan razgovor i to daje određenu nadu da bismo mogli doći do tih rješenja. Ja se iskreno nadam da će tako i biti“,  kazao je Vuksanović u „Linku“ na Radiju Crne Gore. 

Dodaje da se postavlja pitanje može li se to ispuniti u  kratkom vremenu.

„Sada je prava prilika za to, prava je prilika i da se pošalje i domaćoj i međunarodnoj javnosti da smo sposobni za kompromis, za konsenzus i ja što se tiče Hrvatske građanske inicijative, uvjeravam vas da dajemo maksimum svoje energije i znanja da tako bude.“

Ističe ne postoji ta funkcija koja je vrijedna onoga što su vrijednosti hrvatskog naroda i građanske Crne Gore.

„Kada govorimo o vladi koju sada imamo, obično joj se daje, kao i svakoj vladi, onih stotinu dana da uhvati radni ritam i temperaturu pa se onda karakterizira. Ja bih još uvijek sačekao, ima određenih detalja koji se naziru i koji traže određeni komentar“, rekao je on.

Na pitanje da li HGI-u u nekim narednim pregovorima poziciju otežava formiranje poslaničkog kluba sa  Demokratskom unijom Albanaca, Vuksanović je odgovorio: 

„Mi se u politici ne vodimo tim principom što nam je teže, a što nam je lakše. Obično kad govorimo o nečemu što se zove politička principijelnost, onda je to sigurno teži put. Ne mislimo u ovom slučaju da nam je bilo što teže. Meni je zadovoljstvo što sam u klubu sa gospodinom Zenkom, s kojim dijelim svjetonazor i s kojim dijelim dosta toga iz onog političkog sadržaja. Mislim da je ta vrsta savezništva potpuno prirodna. Ne samo što je prirodna, ona nije uspostavljena od tog dana kad smo mi formirali klub. Ona je uspostavljena još mnogo prije. Mi smo zajedno u okviru suverenističkog bloka išli u određene procese i vodili zajedničke bitke.“

Lider HGI-a je istakao da nemaju jasne parametre o Programu Evropa sad 2.

„Dosta je toga nepoznato, dosta toga izaziva određenu skepsu i sada oni koji su zavrijedili toliki broj glasova na prethodnim parlamentarnim izborima će biti u prilici da imaju i legitimnu moć da ga sprovedu i da vidimo koliko je on realan. I zapravo vrijeme pred nama će dati odgovore na sva ta pitanja , a koji su od interesa svih nas i ja bih volio da vam dam te odgovore koje nažalost vam u ovom trenutku“, kazao je sagovornik Radija.

foto:RTCG-screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA