Vukić: Prvi put popis biće slobodan, neće biti pritiska kako da se ko izjasni

Popis stanovništva je zakonska obaveza koja je trebalo da bude završena još u prvom kvartalu 2021. godine, ali nije bilo volje od strane nekih pojedinaca. Ovoga puta nema razloga da ne bude održan u planiranom terminu od 1. do 15 novembra, rekao je za TV ADRIA funkcioner Socijalističke narodne partije Dragan Vukić.

U skladu sa pomenutim zakonom, popis će se održati od 1. do 15. novembara i to se ne smije više odlagati, a kako je dodao, to je prvi put kada će se građani slobodno izjasniti o svim pitanjima.

“Stav naše stranke se zna oduvijek i mi da bi ušli u manjinsku 43. Vladu naš stav je bio da popis stanovništva mora da bude održan. To je nesporno. On će se održati od 1-15 novembra. Čujem ovih dana od opozicionih partija da ne treba da se održi. Zašto to nisu govorili 2011. godine kad su bili vlast, to je pitanje za njih. Znači ne možemo da kažemo 2011. treba a 2023. ne treba”, kazao je on.

Ovaj popis je, dodaje, trebao da se održi 2021. godine, ali zašto nije održan je pitanje za tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića.

“Mi imamo evropske standarde da se svakih 10 godina održi popis i on će biti održan. Ovo je prvi put da je slobodan, da se građani slobodno izjasne po svim pitanjima, Niko neće vršiti pritisak kako će da se izjasne – da li kao Srbin, Crnogorac, musliman, Bošnjak. To će biti pitanje slobode”, smatra Vukić.

Popis će se, dodaje, sprovesti u zakaznom terminu, a u razloge zašto opozicione partije traže odlaganje sprovođenja popisa neće da ulazi.

“Ja vjerujete ne mogu da dokučim zašto po njima popis ne treba da se održi. Ja vam govorim, 2011. godine kad su oni bili na vlasti tada su zagovarali da popis treba da se održi, tada su sva evroposka pravila diktirala da treba da bude popis 2011”, dodaje Vukić.

Iz crnogorske Uprave za statistiku ranije je saopšteno da će popis sprovoditi nešto manje od 4.000 popisivača, i da će lista sadržati oko 50 pitanja.

Popis će, prema procjenama, koštati nešto manje od pet miliona eura.

Foto: SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA