Vukić: Od EK tražiti alternativu za ekonomska državljanstva

Sekretar Izvršnog odbora Glavnog odbora SNP CG Dragan Vukić pozvao je Vladu, odnosno ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića da otvori pitanje ekonomskog državljanstva sa Evropskom komisijom.

Kako navodi u saopštenju, ekonomsko državljanstvo mora da ima alternativu kako bi sličan program nastavili na način da bude prihvatljiv EU, a koji bi zadovoljio interese Crne Gore u ekonomskom razvoju.

„Od plaćenih nadoknada možemo i moramo da izdvojimo za povećanje plata svima onima sa kojima su potpisani granski kolektivni ugovori i linerno povećanje penzija penzionerima. Prema podacima Agencije za investicije, od početka programa ekonomskog državljanstva do njegovog ukidanja, ukupno je dodijeljeno 807 državljanstva. Ekonomski benefiti su bili ogromni, što nam daje za pravo da tražimo alternativu od EU i da dodjela ekonomskih državljanstava bude uz njihovi saglasnost, ali bez totalnog ukidanja. Ovo je rješenje koje garantuje veće investiranje u Crnu Goru“, smatra Vukić.

Kako je dodao, tako obezbijeđena državljanstva neće ugroziti funkcionisanje sistema, a pozitivno će uticati na položaj svih zaposlenih i penzionera.

Foto: SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA