Vujović: Nova vlada biće nestabilnija od prethodne i neće dugo trajati

Novoizabrana Vlada Crne Gore, predvođena premijerom Milojkom Spajićem, biće nestabilnija od prethodne koju je vodio Dritan Abazović, i ona, bar kao proizvod aktuelne parlamentarne većine, neće dugo trajati, smatra politički analitičar Zlatko Vujović.

Za razliku od prethodne dvije vlade „avgustovske većine“ ova će, kako navodi Vujović u razgovoru za Pobjedu, biti pod snažnim pritiskom Zapada.

„Spajić ulazi u proces ispunjavanja nerealno velikih obećanja bez podrške Zapada i njihovih finansijskih institucija. Ušao je i u političku konfrontaciju sa Zapadom uvodeći ruske igrače kojima predaje vojno-bezbjednosne, ali i ekonomske resurse Crne Gore. Ovim potezima Spajić je sebe učinio veoma ranjivim, iako ovo za njega ne mora biti loše, ako je taktičkog karaktera, odnosno kao prelazni potez“, ističe Vujović.

On smatra i da ova vlada, makar ne kao proizvod ove parlamentarne većine, neće dugo trajati.

„Iako broj glasova za njen izbor djeluje impresivno, vjerovatno će biti nestabilnija od Abazovićeve kojoj je izglasano nepovjerenje“, kaže Vujović.

Sagovornik Pobjede procjenjuje i kako će novoizabrani premijer, osim opozicije, uskoro postati meta i vladajućih struktura.

„Čim postane jasno da ne može da isporuči nerealno data obećanja o uvećanim platama u kratkom roku, ti udari će iz njegovih redova biti mnogo jači pokušavajući da neuspjeh svale na njega. Sve vrijeme će se ojačavati opozicija unutar PES-a, jer bez podrške Zapada biće vidljive njegove slabosti“, smatra Vujović.

Zato će, kaže on, osnovna dilema biti da li će se Spajić konsolidovati sa novom parlamentarnom većinom i rekonstruisanom vladom, ili će se postojeća parlamentarna većina konsolidovati bez Spajića.

„Konsolidacija sadašnje parlamentarne većine i Spajića je moguća samo ako Crna Gora postane destinacija sa dominantnim kineskim i ruskim investicijama ili plasiranim kreditima, bez obzira da li će to ići preko Srbije i drugih zemalja ili direktno. Ali u tom scenariju Spajić postaje ,,suvišan“, jer konsolidovanoj većini neće biti potreban“, napominje Vujović

Naglašava da, u slučaju okretanja ka ruskim i kineskim investicijama i kreditima, Spajić zauzima neprijateljski stav prema SAD, UK i EU.

„Tada njega neće smatrati prozapadnim političarem nego eksponentom rusko- kineskih interesa. Kao neko ko je izgradio svoju poziciju zahvaljujući podršci Zapada, Spajić mora da zna da bez podrške, prije svega SAD, nema šta da traži na političkoj sceni u Crnoj Gori“, navodi Vujović.

Kada je riječ o pregovorima sa EU, Vujović naglašava da je jasno da ne možemo govoriti o napretku ako integracije vode kadrovi pod kontrolom Beograda i Moskve i ako ova vladajuća većina podrazumijeva sukob sa Zapadom.

„Beograd i Moskva sve rade da blokiraju napredak u evropskim integracijama sebi susjednih zemalja. Prije je za očekivati da će ova vlada nastaviti da ispunjava želje predsjednika Vučića, kao što je to radila Abazovićeva“, naveo je on.

Zato je, smatra, novoizabrana Vlada, za razliku od prethodne dvije, od samog početka biti pod snažnim pritiskom Zapada.

„Nepovjerenje koje je stvorio Spajić je izuzetno veliko, jer Spajić nije ispunio data obećanja „, kaže Vujović.

Ističe i da je, na osnovu svega što se dešavalo u parlamentu tokom izbora Vlade, jasno da ne postoji povjerenje između onih koji su je formirali. Posljedica tog nepovjerenja je, dodaje on, i žurba koju smo vidjeli prilikom izbora Vlade.

„Odnosno da se na istoj sjednici, praktično u istom danu, izglasaju i rukovodstvo parlamenta i sama vlada“, navodi Vujović.

Zaključuje i da javno glasanje Spajića pred Andrijom Mandićem šalje poruku da je upravo Mandić taj koji je preuzeo potpuno upravljanje Crnom Gorom.

„Spajićev odnos prema popisu pokazaće jesu li Mandić i Vučić preuzeli vlast u Crnoj Gori“

Konačna odluka o predstojećem popisu, odnosno njegovom daljem odlaganju, biće snažan test za novoizabranog premijera, smatra Vujović.

Ukoliko Spajić pokaže kooperativnost i otvorenost za kompromis može, objašnjava on, ostaviti otvorenu vladu za peglanje odnosa sa Zapadom i opozicijom.

Ukoliko, sa druge strane, njegov odnos prema popisu potvrdi tezu da je lider parlamentarne većine Andrija Mandić, a ne on, onda će njegov značaj, kako navodi Vujović, biti znatno manji, a njegov manevarski prostor sužen.

„Na način da postaje lak plijen sadašnjih koalicionih partnera. Odnos prema popisu daje odgovor da li je Mandić, a samim time i Vučić, preuzeo kompletnu vlast u Crnoj Gori. Jasno je da samo Vučiću treba popis u decembru, da bi mogao da se pohvali rezulatima popisa u Crnoj Gori prije parlamentarnih izbora koji se očekuju u drugoj polovini decembra“, ističe Vujović.

Navodi i kako je Crnoj Gori potreban registracioni popis u skladu sa preporukama EUROSTAT-a, a ne popis koji bi bio predmet štelovanja, u susret Vučićevoj kampanji destabilizacije susjeda.

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA