Vučinić: Bezbjednosni sektor zapušten, saradnja sa zemljama NATO na niskom nivou

Kredibilitet Crne Gore kod zapadnih partnera je debelo poljuljan i na niskom nivou je stepen partnerske saradnje sa zemljama Sjevernoatlantske alijanse, ocijenio je nekadašnji ministar odbrane i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Boro Vučinić, dodajući da u našoj državi postoji latentnost od ideološke prevage. 

Vučinić je kazao da smo danas na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu, na kojem je održano kontrolno salušanje ministra pravde Andreja Milovića, glavnog specijalnog državnog tužioca Vladimira Novovića i šefa Specijalnog policijskog tima Predraga Šukovića, gledali nešto neuobičajeno.

– Po prvi put se nešto ovako gleda u Crnoj Gori, da u okviru jednog vladinog sistema i dijela opozicije postoji ovoliko protivurječnosti, neslaganja i optužbi, koje nisu nimalo bezazlene – istakao je Vučinić za TV E.

Najgore su, kako kaže, posljedice koje izazivaju ovakvi događaji, u prvom redu uznemirenost kod građana.

– Ljudima koji prate politički život u Crnoj Gori ne može im biti svejedno. Umjesto da je fokus na drugim stvarima kojima bi se trebalo prioritetno baviti, mi trošimo ogromnu energiju na međusobne optužbe ko je kome pripadao, ko je kome što uradio, ko je kakvu lošu stvar napravio – dodao je Vučinić, poručujući da umjesto na međusobne optužbe energiju treba trošiti na bitnija pitanja.

Plaši se, kako je rekao, da će dobar dio funkcionisanja 44. Vlade proći u takvim međusobnim optužbama. Čini mu se da je ovo prilično haotično  funkcionalno stanje određenih institucija u vladinom sistemu.

– Sve je to jako loše i za bezbjednosni sektor. Naši partneri prate što se dešava. Naši partneri sa velikom rezervom gledaju na ono što se dešava kod nas – ocijenio je Vučinić.

Prema njegovim riječima, ovakve stvari puno utiče na povjerenje i kredibilnost naše države kod zapadnih partnera. 

– Umjesto da se posvetimo EU integracijama mi danas na ovakav način postupamo i imamo ovakvu situaciju. Mi smo članica NATO i partneri se bave onim što se dešava kod nas i shodno tome kreiraju odnos prema nama i uspostavljaju nivo saradnje – istakao je Vučinić, dodajući da se plaši da se mnoge stvari koje se ovdje dešavaju kreiraju izvan naših granica.

Vučinić je rekao da se plaši da je bezbjednosni sektor u lošem i zapuštenom stanju i da u dobrom dijelu ne dijelimo vrijednosti NATO-a na šta smo obavezni ugovorom, već da smo potpali pod uticaj druge strane koja nije nimalo u prijateljskoj korelaciji sa onim što se dešava u Sjevernoatlanstskoj alijansi.

On je ocijenio i da je potrebna veća ozbiljnost u radu Vlade Milojka Spajića.

– Nisam prepoznao jasnu komandu o strateškom putu Crne Gore. Ne uočava se da institucije funkcionišu tako da daju doprinos tome – rekao je Vučinić.

Svaka od zemalja Zapadnog Balkana je, kako kaže, imala veliki problem sa prošlošću, ima ga sa sadašnjošću i „vrlo jasno šalje poruku da će ga imati sa budućnošću“.

Foto: UGC Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA