Vučić još nije potvrdio dolazak na inauguraciju Milatovića

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još uvijek nije potvrdio dolazak na inauguraciju novoizabranog predsjednika Jakova Milatovića, saznaje „Dan“. Takođe, nije sigurno da će doći ni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Bećirović. Međutim, Milatović očekuje njihov dolazak.

S druge strane, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kao i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj i predsjednica Kosova Vjosa Osmani prisustvovaće svečanosti, koja će biti održana u subotu, 20. maja.

Među prvima su potvrdili dolazak specijalni izaslanici SAD i Velike Britanije za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar i Stjuart Pič.

Iz Skupštine, gdje će biti održana inauguracija, saopšteno je da je upućeno više stotina pozivnica, te da su pozvani rezidentni i nerezidentni ambasadori, poslanici, bivši i aktuelni predsjednik države, međunarodni partneri, svi zvaničnici država iz regiona, EU i šire, predsjednici i potpredsjednici opština.

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je za subotu u 12 sati sjednicu na kojoj će izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika Crne Gore.

Iz Skupštine Crne Gore je saopšteno da novoizabrani predsjednik polaže zakletvu na dan kada ističe mandat njegovom prethodniku, a ceremonija inauguracije predsjednika Crne Gore biće održana u Skupštini Crne Gore.

– Nakon što predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović otvori sjednicu uslijediće intoniranje himne, potom će novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i održati inauguracioni govor, čime će biti označeno njegovo stupanje na dužnost predsjednika Crne Gore. Po završetku sjednice, uslijediće ceremonija svečanog vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine Crne Gore. Po protokolu, u 17.30 časova u vili „Gorica“ počeće koktel koji priređuje predsjednik Crne Gore sa suprugom – piše u saopštenju.

Iz Skupštine su kazali i da se Ustavom Crne Gore, donijetim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik Crne Gore bira na period od pet godina, putem neposrednih izbora.

Primjer najviših demokratskih standarda

Svečano proglašenje predsjednika na sjednici Skupštine održavalo se prethodnih godina u Vladinom domu na Cetinju. U prestonici je i rezidencija predsjednika države. Tamo počinje i svako redovno proljećne i ljetnje zasijedanje parlamenta, odnosno održava se prva sjednica.

Međutim, Milatović je odlučio da bude inaugurisan u Podgorici u zgradi Skupštine Crne Gore, poručujući da inauguracija treba da bude primjer najviših demokratskih standarda i zato je predviđena u Skupštini Crne Gore. Jedan od lidera Pokreta Evropa sad je u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila ostvario ubjedljivu pobjedu nad liderom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem.

Izvor: DAN

Foto: BETA

NIKŠIĆ PROGNOZA