(VIDEO) Predstavljen roman “Prazni grobovi” Marinka Vorgića

U okviru trećeg dana književne manifestacije “Karneval romana”, koju organizuje Narodna bibiloteka “Njegoš”, u Gradskoj kući, predstavljen roman “Prazni grobovi” Marinka Vorgića.

Marinko Vorgić, književni kritičar, esejista i kolumnista, nakon romana “Još ne sviće” koji je imao lijep odjek kod nas i u regionu, predstavio je novo štivo “Prazni grobovi”. Morbidnu priču o djevojkama iz utamničenog sela Tamnik, koje odlaze u inostranstvo, u prostituciju, kritika je odredila pod magijski realizam, dok autor pojašnjava, da je riječ o romanu realističkog prosadea.

Događaji u selu Tamnik strukturiraju mikroplan, koji korespondira sa širim prostornim planom, i zahvata Beograd, Amsterdam i bačko Potisje.

Značajno mjesto u romanu „Prazni grobovi” imaju teorije zavjere, koje su i pokretač radnje. Taj fenomen, izglobljen iz svakog standarda normalnosti, sve je prisutniji u vremenu u kojom živimo.

Gordana Kustudić, članica Savjeta Biblioteke ,,Njegoš“ i autor razgovarali su o specifično organizovanoj naraciji romana, složenom načinu uvezivanja poglavlja i građenja širokog prostornog plana, koji oslikava i stanja glavnih likova romana i drugih tema. Uskovitalni i omamljujući svijet ovog štiva završava se razumnim raspletom.

Marinko Vorgić, decenijama je prisutan na crnogorskoj knjiženoj sceni, autor je i knjige eseja “Raščaravanje vedrine“.

Završni, četvrti dan književene manifestacije “Karneval romana” biće u znaku teorijsko-književnog razgovora na temu karnevalizacija, groteska i epska fantastika.

Organizator Narodna bibiloiteka “Njegoš“ ugostiće prof. dr Korneliju Kuvač Levačić, kroatistkinju sa Univerziteta u Zadru, prof. dr Natašu Tučev, anglistkinju sa Univerziteta u Nišu i prof. dr Nedžada Ibrahimovića, pisca i filmskog kritičara.

Planiran je i performans „Književnost pod maskama“ u kojem će učestvovati učenici i njihovi mentori iz Gimnazije „Stojan Cerović“ i osnovnih škola „Luka Simonović“ i „Ratko Žarić”.

Jovan Džodžo
Foto/video: RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA