Vojinović: Usvajanje seta medijskih zakona jedan od prioriteta za dalji napredak na putu ka EU

Poslanica Demokratske Crne Gore, mr Anđela Vojinović, učestvovala je na dvodnevnom sastanku Parlamentarnog odbora Evropske unije i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) u Evropskom parlamentu u Strazburu, saopšteno je iz ove partije.

Tema rasprave drugog dana sastanka bila je sloboda medija i medijska pismenost, kao i sprečavanje širenja lažnih vijesti i dezinformacija. Tim povodom, poslanica Vojinović istakla je da sloboda medija jeste jedan od fundamenata demokratskih društava, ali je sloboda medija i dalje ugrožena političkim miješanjem, nekažnjenim napadima na novinare i ekonomskim pritiscima.

,,Mogu ispred parlamentarne većine u Crnoj Gori da izrazim spremnost da zajedno sa svim zainteresovanim stranama,  medijskom zajednicom, akademskom zajednicom, međunarodnim partnerima i partnerima iz civilnog sektora radimo na kreiranju ambijenta za puno ostvarivanje prava na slobodu izražavanja i slobode medija u Crnoj Gori, i prevaziđemo ograničenja iz ranijeg perioda“,  poručila je Vojinović.

Istakavši da je jedan od prioriteta za dalji napredak na putu ka članstvu u EU jeste usvajanje seta ključnih medijskih zakona (Predlozi Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, Zakona o medijima i Zakona o javnom medijskom servisu Crne Gore), naglasila je da će se novim Zakonom o medijima unaprijediti odredbe koje se odnose na transparentnost vlasništva u medijima, evidencije medija, državne pomoći, predviđa pojačan nadzor nad ispunjavanjem zakonskih obaveza od strane medija.

,,Novim Zakonom o javnom medijskom servisu Crne Gore, unaprijediće se odredbe koje se odnose na nezavisnost i profesionalnost Javnog servisa. Javni servisi ima ključnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja i informisanju građana, pa je važno da budu lišeni bilo kakvog političkog uticaja, što do sada često nije bio slučaj. Posebno kada je riječ o portalu RTCG-a.“, zaključila je.

U daljem obraćanju, Vojinović je podsjetila da posebno zabrinjavaju slučajevi napada na novinarke i novinare i imovinu medija, posebno oni koji još uvijek nijesu riješeni. Dva predmeta sa posebnim fokusom su napad na novinarku Vijesti Oliveru Lakić i ubistvo bivšeg urednika „Dana“ Duška Jovanovića.

,,Ne možemo ići naprijed na putu ka EU, ako nosimo ogroman teret ubistva, ali i napada na poslenike javne riječi“

U drugom dijelu diskusije navela je da u ovom brzom digitalnom dobu, tehnološki napredak donosi sa sobom i promjene u medijskoj djelatnosti koje uključuju i poplavu dezinformacija, lažnih vijesti i govora mržnje, na šta nisu imuni ni mediji u Crnoj Gori.

,,Sprega politike i medija u velikoj mjeri je zamutila crnogorsko medijsko tržište, što je otvorilo prostor za neregulisano djelovanje neregistrovanih propagandnih portala, kojima se ne može utvrditi osnivač, sjedište, a ni izvor finansiranja.  To su oni portali koji šire propagandu i vjersku i nacionalnu netrpeljivost, kao što je bio portal Udar.me. Takvi portali najčešće služe za obračune sa neistomišljenicima, kao i za dijeljenje lažnih vijesti i dezinformacija, uvreda i kleveta“, naznačila je poslanica, ali i dodala da izmjenama medijskih zakona i Medijskom strategijom mapiraće se mehanizmi za borbu protiv dezinformacija.

Dodala je i da je medijska pismenost dugoročno najbolji odbrambeni mehanizam i da proces svakodnevnog razobličavanja dezinformacija podrazumijeva zajedničko djelovanje državnih institucija, profesionalnih medija i organizacija civilnog društva.

,,Kroz ove zajedničke napore, cilj nam je stvoriti sigurno i odgovorno online okruženje koje će promovisati slobodu izražavanja uz istovremeno poštovanje ljudskih prava i demokratskih vrijednosti“, zaključila je poslanica Demokrata.

Sastanak je završen usvajanjem preporuka sadržanih u zajedničkoj Deklaraciji. Članovi POSP-a istakli su da je članstvo u EU geostrateško ulaganje u mir, stabilnost i napredak, uz napomenu da pristupanje Evropskoj uniji treba da zavisi od pojedinačnih zasluga država kandidata. Ovo je ujedno bio i posljednji sastanak POSP-a u aktuelnom sazivu Evropskog parlamenta. Narednom sastanku POSP-a domaćin je Crna Gora, kada se očekuje učešće nove delegacije evropskih poslanika.

Foto: Demokrate

NIKŠIĆ PROGNOZA