Milatović i Abazović najviše na nebesima: Ko je, koliko i gdje putovao Vladinim avionom prošle godine

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koristio je prošle godine Vladin avion 16 puta, a bivši premijer Dritan Abazović 13.

To pokazuju nalozi za upotrebu i zahtjevi za korištenje Vladinog vazduhoplova, koji su prošle sedmice objavljeni na sajtu izvršne vlasti.

Službeni avion koristili su i bivša predsjednica Skupštine Danijela Đurović, koja je putovala devet puta, nekadašnji šef države Milo Đukanović imao je četiri leta, aktuelni predsjednik parlamenta Andrija Mandić tri, a premijer Milojko Spajić dva.

U prosjeku, najčešće je putovao Milatović – on je imao let na svakih 14,12 dana. Slijedi Mandić, s prosjekom od 21 dana, a zatim Abazović koji je u prosjeku putovao na 23,38 dana. Spajić je u prosjeku putovao otprilike jednom mjesečno, dok su Đurović i Đukanović putovali na oko 33, odnosno 35 dana.

Vlada je skinula stepen tajnosti “interno” s podataka o letovima njenog aviona za period od 1. januara prošle do 28. februara ove godine. Tom odlukom omogućeno je objavljivanje naloga za upotrebu aviona, pregleda korišćenja za sve mjesece 2023. i januar 2024, kao i godišnji izvještaj za 2023. Ipak, na sajtu nisu objavljeni nalozi za putovanja koja su se desila od 10. decembra 2023. do kraja te godine, ali jesu zahtjevi za korištenje.

Prema podacima koji su TV “Vijesti” dostavljeni iz Glavnog sekretarijata Vlade (GSV), građane je 87 letova u toku prošle godine koštalo oko 650.000 eura. To znači da je u prosjeku jedan let koštao nešto više od 7.000 eura.

Milatović bio u Briselu, Berlinu, Beogradu…

Milatović je Vladinim avionom putovao u zvanične posjete Briselu, Beogradu, Rimu, Luksemburgu, Ljubljani i Berlinu. Osim tih posjeta, letio je i na Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu, Prespanski forum za dijalog u Strugi, samit Inicijative “Tri mora” u Vijnjusu, Samit lidera EU – Zapadni Balkan u Briselu, susret lidera zemalja učesnica Brdo-Brioni u Skoplju, samit Evropske političke zajednice u Granadi, Pariski mirovni forum u glavni grad Francuske, te na klimatski samit Ujedinjenih nacija COP28 UAE u Dubaiju. Za potrebe tog samita avion je letio na relaciji Podgorica – Istanbul, odnosno Atina – Podgorica.

Na samit u glavni grad Moldavije Milatović je putovao iz Brisela gdje je dan ranije bio u zvaničnoj posjeti. Takođe, za putovanje na samit u glavnom gradu Belgije izdata su dva naloga za let, jer je avion vraćen u Podgoricu da bi prevezao Spajića u Strazbur. Dan kasnije, avion je iz Strazbura poletio za Brisel da bi vratio Milatovića u Crnu Goru.

Bivši premijer Abazović putovao je Vladinim avionom na Svjetski ekonomski forum u Davosu, ministarski REAIM samit u Hagu, Sastanak ministara vanjskih poslova država Zapadnog Balkana u Rimu i NATO sastanku u Briselu (jedno putovanje), konferenciju “Tomorrow Conference” u Beogradu, konferenciju o oporavku Ukrajine u Londonu, radnu posjetu Turskoj, ministarski sastanak Koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih u Bakuu, Varšavski bezbjednosni forum, kao i Samit Savjeta Evrope (SE) u Rejkjaviku. Vladin avion Abazović je koristio i za predavanja koja je održao na Kembridžu, Oksfordu i Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Za sastanak u Bakuu, Vladin avion je korišten na relaciji Podgorica – Istanbul, dok je ostatak tog putovanja realizovan komercijalnom linijom. Na isti način Abazović je putovao i u povratku iz Bakua.

Jedan od članova nekadašnjeg Abazovićevog kabineta potvrdio je “Vijestima” da jedan od naloga koji se odnosi na putovanje bivšeg premijera na Prespanski forum nije realizovan jer je na isti događaj putovao i Milatović. “Vijestima” je takođe potvrđeno da je Abazović na pomenuti događaj putovao helikopterom Ministarstva odbrane.

Spajić samo do Strazbura i nazad

Vazduhoplovom Vlade prošle godine putovali su i bivši i sadašnji šefovi parlamenta Danijela Đurović i Andrija Mandić, nekadašnji predsjednik Milo Đukanović, kao i aktuelni premijer Milojko Spajić.

Đurović je “letjela” na Zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču, plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine Mediterana u Rabatu, sastanak predsjednica parlamenata EU u Pragu, Parlamentarne skupštine crnomorske ekonomske saradnje u Ankari, u zvanične posjete SAD-u, Bugarskoj i Luksemburgu, kao i na konferenciju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Bakuu. Nekadašnja predsjednica parlamenta je za potrebe posjete SAD-a putovala Vladinim avionom do Pariza. U povratku je takođe sletjela u glavni grad Francuske, odakle je otišla u službenu posjetu Bugarskoj.

Za njeno putovanje u glavni grad Austrije izdata su dva naloga, jer je vazduhoplov Vlade putovao dva puta – u dolasku u taj grad i u povratku iz njega. Kao i u Abazovićevom slučaju, za putovanje u glavni grad Azerbejdžana presijedalo se u Turskoj.

Nekadašnji šef države Đukanović letio je u posjete Mađarskoj i Bugarskoj, na Minhensku bezbjednosnu konferenciju, sesiju Savjeta za ljudska prava u Ženevi i na krunisanju kralja Čarlsa III u Londonu. Đukanović je iz Minhena otputovao u Bugarsku, pa je za ova dva događaja izdat jedan nalog.

Trenutni predsjednik Skupštine Mandić je u toku 2023. Vladinim avionom putovao na Sastanak predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope o proširenju EU u Budimpešti i u zvaničnu posjetu Turskoj. Za putovanja u Tursku izdata su dva naloga, jer je avion vraćan u Podgoricu.

Premijer Spajić je prošle godine Vladinim avionom putovao jednom – na Sjednicu Komiteta eksperata za evaluaciju mjera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma SE, koja je održana u Strazburu. Za ovo putovanje su izdata dva naloga, jer se avion vraćao u Podgoricu.

MANS: Mora se znati gdje i zašto putuju funkcioneri

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) “Vijestima” su kazali da nije toliko važno pitanje da li Crna Gora treba da ima državni avion, već kako se on koristi.

“Pravila za korišćenje definisana su posebnom odlukom kojom se predsjedniku države, parlamenta i Vlade daju prilično široka diskreciona ovlašćenja kad je u pitanju donošenje odluke da li će za neko putovanje biti korišćen državni avion ili će ono biti realizovano komercijalnim letom. Dio odluke o tome da li će se koristiti službeni avion određuje i agenda pomenutih zvaničnika, ali i bezbjednosne procjene institucija koje su zadužene za štićene ličnosti”, navode iz ove nevladine organizacije, dodajuću da je u prethodnom periodu državni avion bio korišćen i u privatne svrhe, ali i da te sumnje nikada nisu bile do kraja istražene od tužilaštva.

Jedan od primjera je, podsjećaju, Đukanovića let za Pariz iz januara 2020, nakon čega je bivši šef države nastavio privatno putovanje za Majami komercijalnim letom. I dok MANS pozdravlja odluku Vlade da skine oznaju tajnosti sa informacija o letovima zvaničnika koji su došli na vlast nakon 2020, poručuje da i dalje zabrinjava činjenica da je Đukanovićev let za Pariz, odnosno svrha tog putovanja i dalje nepoznanica za širu javnost.

U ovoj nevladinoj organizaciji smatraju da je jako važno da javnost ima informaciju o tome na koje destinacije putuju najviši državni funkcioneri, i to ne samo zbog troškova tih putovanja.

“Primjer Đukanovića i slučaja ‘Pandora papiri’ pokazuju da se njegovi i poslovi njegove porodice nisu odvijali samo u Crnoj Gori, već da je postojala čitava mreža ofšor kompanija i poročnih trastova na više destinacija s očiglednom namjerom da se taj dio poslova sakrije od crnogorske javnosti. Zato je izuzetno bitno da imamo informaciju o tome koje destinacije posjećuju Đukanović i ostali visoki državni funkcioneri”, kažu iz MANS-a, i dodaju da se i nakon smjene vlasti 2020. funkcioneri koji su nekad bili opozicija teško odriču “onoga što su beneficije vršenja javne funkcije”.

“I dok su službena putovanja dio nephodnih troškova koje ima svaka državna administracija, smatramo da je važno da visina i opravdanost tih troškova budu blagovremeno i detaljno komunicirane s građanima kako bi se osigurala puna transparentnost trošenja državnog budžeta”, naveli su.

GSV: Nastavićemo s objavom informacijama o letovima

Iz GSV-a “Vijestima” nisu odgovorili zbog čega se Vladin avion koristi za blagovremeno zakazane događaje kao što su međunarodne konferencije, samiti i sl, kad bi u tim slučajevima moglo da se putuje komercijalnim letovima.

Oni su kazali listu da iako raspolažu službenim avionom, nemaju nadležnost da utvrđuju da li se on koristi svrsishodno.

“Međutim, kako je objavljivanje informacija o letovima ovim avionom zainteresovalo javnost, u narednom periodu nastaviće se sa objavljivanjem informacija o letovima i prethodnih saziva Vlade”, poručili su.

Avionom od Podgorice do Tivta

Vladin avion je tokom 2023. dva puta letio od jednog do drugog crnogorskog aerodroma.

Prilikom povratka s Kembridža Abazović je sletio u Tivat, a kako su “Vijestima” pojasnili iz njegovog nekadašnjeg kabineta to je učinjeno jer je bivši premijer govorio na zatvaranju Western Balkan ESG samita koji je održan u tom gradu.

Takođe, bivši premijer je na samit u Rejkjaviku polijetao s manjeg crnogorskog aerodroma, jer je, kako je rečeno iz njegovog bivšeg kabineta, prije toga učestvovao na panelu o inovacijama, blokčejnu i biotehnologiji koji je održan na Luštici.

Letjelo se i na servisiranje

Osim za službena putovanja, nalozi se odnose na odlaske aviona na servis u Nirnberg, Maltu i Ljubljanu.

U 2023. i 2024. dato je 68 naloga za upotrebu aviona, od čega 51 u prošloj i 17 u ovoj godini, piše u rješenju o skidanju oznake tajnosti.

Foto: Uprava policije

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA