Vlada ponovo razriješila Artana Kurtija

Vlada je na današnjoj sjednici još jednom razriješila Artana Kurtija, sa pozicije generalnog inspektora u ANB, nakon što je 3. aprila ove godine, Upravni sud usvojio Kurtijevu tužbu protiv Vlade i poništio rješenje o njegovoj smjeni, što je bila jedna od prvih odluka koje je nova izvršna vlast donijela od kada je izabrana u parlamentu. 

Kurti je razriješen 9. novembra prošle godine, uz ocjenu da nije adekvatan izbor za poziciju generalnog inspektora ANB-a, te uz napomenu da ga je imenovala vlada Dritana Abazovića – sa čijom procjenom u novom sazivu izvršne vlasti nijesu saglasni.

Obrazlažući smjenu, Vlada je navela da Kurti nema pet godina iskustva rada u bezbjednosnom sektoru, što je bio uslov za pokrivanje te pozicije. 

Isprva Vlada je razriješila Kurtija zato što nije saglasna sa procjenom 43. Vlade Dritana Abazovića koja je Kurtija imenovala na tu poziciju. Prema presudi Upravnog suda, takvo obrazloženje odluke nije bilo pravno valjano za smjenu generalnog inspektora ANB-a.

 Ipak, Artan Kurti ne bi bio ponovo imenovan na poziciju generalnog inspektora ANB-a zato što je Vlada u međuvremenu usvojila dopunu člana 40 Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost kojom se za poziciju na kojoj je bio traži pet godina iskustva u bezbjednosnom sektoru – uslov koji Kurti nema, što je i sam ukazao u tužbi.

Dodatno, Vlada nije u obavezi da vrati mandat Kurtiju zato što je u međuvremenu na tu poziciju imenovan Predrag Burić – koji je u punom, a ne u v.d. mandatu.

foto:Ul info

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA