Vlada još nije podnijela amandmane na nacrt rezolucije o Srebrenici: Izmjene dogovaraju s predlagačima teksta

Vlada još nije podnijela najavljene amandmane na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici, jer za to postoji procedura. Crna Gora tim povodom komunicira s predlagačima, odnosno autorima teksta – rekao je “Vijestima” izvor iz Vlade.

Komentarišući to što su iz Ambasade SAD-a juče kazali da Stejt department ne posreduje u predaji amandmana Crne Gore na nacrt rezoluciju o Srebrenici, sagovornik je naveo da je očigledno napravljena terminološka greška (s riječju “posredovanje”). Iz Vlade je prošle sedmice nezvanično rečeno “Vijestima” da planiraju da predaju dva amandmana na nacrt dokumenta, radi “postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu”, posredstvom SAD-a i Njemačke.

“Sjedinjene Države su potvrdile da su vidjele nacrt sugestija, i to se tako i desilo. Radi se o konsultacijama i komunikaciji između partnera, koja je svakodnevna. Odvija se na visokom nivou, ali i ‘na terenu’, u Njujorku”, rekao je izvor iz Vlade.

Iz Ambasade SAD-a “Vijestima” su juče kazali da je Stejt department vidio nezvanični draft predloženih amandmana, ali da ne posreduje u njima.

“Njemačka i Ruanda su predlagači rezolucije i mogu da odgovore na dalja pitanja u vezi s njenim statusom”, dodali su.

Iz Ambasade Njemačke u Podgorici “Vijestima” su saopštili da nemaju informacije o pregovorima o nacrtu rezolucije. Zamjenik njemačkog ambasadora u Podgorici Ralf Rojš kazao je da se pregovori o nacrtu vode među stalnim misijama pri UN-u u Njujorku.

Odlazeći izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je juče da Crna Gora radi direktno s podnosiocima rezolucije.

“Crna Gora je punopravna i poštovana članica UN-a i znam da smo neformalno vidjeli amandmane koje su predložili, ali oni rade direktno s onima koji izrađuju rezoluciju, i to je ispravan način. Crnoj Gori ne treba posrednik”, kazao je Eskobar na onlajn brifingu s novinarima.

On je naveo da ne bi trebalo da bude nikakve podjele u Evropi o rezoluciji, da je genocid u Srebrenici činjenica i da rezolucija podsjeća ljude na to.

Rezolucijom se traži da se 11. jul proglasi za međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Glasanje u Skupštini UN-a trebalo je da bude 2. maja, ali je odloženo. Novi termin još nije utvrđen.

Iako se u nacrtu ne pominje ime nijednog naroda, Vlada amandmanom na preambulu teksta traži da se uvrsti stav “da je krivica za zločin genocida individualizovana”, te da se “ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini”.

Drugi amandman odnosi se na “potvrđivanje nepovredivosti opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama”.

U Skupštini umalo fizički obračun

U parlamentu je juče vođena oštra rasprava o nacrtu rezolucije, zbog čega umalo nije došlo do fizičkog sukoba u skupštinskom holu između poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Nermina Abdića i poslanika Pokreta Evropa sad (PES) Vasilija Čarapića.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić optužio je PES da obmanjuje javnost po pitanju nacrtu.

“Javne šamare dobijate iz Stejt departmenta i prije ovog današnjeg. Ćutite kad dobijate pljuske uz Beograda, tada se ne javljate. Onda kažete da je DPS sponzorisao gorivom genocid u Srebrenici. Kako vas nije sramota? Čitate vi šta kažu ‘Majke Srebrenice’?”, pitao je Nikolić, dodajući da one nikada tamo one nijesu mogle “pronaći ime (bivšeg šefa DPS-a) Mila Đukanovća”, već da su mu se zahvaljivale za odnos koji ima prema žrtvama Srebrenice.

Čarapić je rekao da je komunikacija sa svim partnerima kad se donosi rezolucija u UN-u normalna i da je to standardna praksa.

“Vi ste samo vidjeli naslov iz kojeg citirate da su oni imali uvid u naše amandmane. To je standardna praksa koja se svaki put tako sprovodi, a vi od toga pokušavate da napravite spin i da nas nazovete lažovima. Sram vas bilo”, poručio je.

Reagovao je Abdić, koji je sa mjesta dovikivao Čarapiću da pazi kako se ponaša.

Nakon toga je potpredsjednica parlamenta Zdenka Popović dala pauzu, a verbalni sukob nastavljen je u skupštinskom holu. Prema informacijama “Vijesti”, nije došlo do fizičkog kontakta, jer se umiješao poslanik Demokratske narodne partije Milun Zogović, a reagovalo je i skupštinsko obezbjeđenje.

Foto: Gov.me

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA