(VIDEO) Vujović: Crnoj Gori potrebna stabilna proevropska Vlada

Mandataru Milojku Spajiću isteklo je više od polovine vremena za sastav Vlade, a još uvijek nije izvjesno ko će biti dio iste, kolika je podrška i da li će uopšte doći do formiranja. Prema ocjenama analitičara Spajić se našao u neizvjesnoj situaciji.

Iako je prvobitno lider PES-a Milojko Spajić izjavljivao da ima potrebnu podršku od minimum 44 poslanika za sastav Vlade, sada se dovodi u pitanje podrška i 41 poslanika. Nakon što je isključio koaliciju Za Budućnost Crne Gore, a prethodno saopštio da DPS i GP URA nijesu prihvatljivi, dvije odbornice PES-a ne pružaju podršku, kao i Ujedinjena CG, povećao se kapacitet uslovljanja prihvatljivih partnera, ocjenjuje analitičar Zlatko Vujović. Tako su sada i Demokrate protiv podrške Mehmeda Zenke jer je bio na listi sa DPS-om. Prema riječima Zlatka Vujovića, mandatar je u teškoj situaciji.

Spajiću posao dodatno otežava unutar partijsko neslaganje, ističe Vujović.

Ukoliko ne dođe do formiranja Spajićeve, Vujović smatra da bi najbolje bilo uspostavljanje tehničke, koncentracione ili manjinske Vlade, koja bi organizovala nove izbore.

Vujović poručuje da je Crnoj Gori potrebna stabilna proevropska Vlada, koju će činiti oni konstituenti koji dijele zapadne i evropske vrijednosti, a ne samo deklarativno prihvataju iste. Krajnji rok za formiranje Vlade je 8.– 9. novembar. Kako će teći dalji tok oko podrške i formiranja 44. Vlade Crne Gore, ostaje da se vidi.

Saša Krušić
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA