(VIDEO) Radulović: Dio poslanika koji su glasali za izbor Markovića trebali bi biti predmet njegovog interesovanja

Emisija „Vox populi“ emituje se večeras na Televiziji Nikšić od 20 časova

Izbor Vrhovnog državnog tužioca je važan, ali ne i dovoljan korak za rješavanje problema u pravosuđu, smatra advokat Veselin Radulović.

On je gostujući u emisiji Vox populi istakao da bi Milorad Marković trebao da pokaže drugačiji odnos od svojih prethodnika prema borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, adekvatnom procesuiranju ratnih zločina, suzbijanju pranja novca, finansiranju političkih partija. Dodaje i da bi jedan dio poslanika koji su glasali za izbor Markovića trebali biti predmet njegovog interesovanja.

“Ja želim da vjerujem da će biti tako, ali naravno, ostaje uvijek ta doza sumnje jer, suviše smo imali lošeg iskustva i ranije kada su vršeni ovi, ili slični izbori. Bile su te najave da će Tužilaštvo postupati profesionalno, da neće praviti nikakvu selekciju, da neće privilegovati bilo koga, a u praksi smo imali drugačiji slučaj. Uvijek postoji bojazan da će se to opet desiti. Na kraju krajeva, političari su ti koji su i birali VDT-a, vidjeli smo sa jednom ubjedljivom većinom. Ja lično ne vjerujem u dobre namjere političara”.

Crna Gora je, kako navodi Radulović, prilično zarobljeno partitokratsko društvo. To se kaže, vidi svakodnevno.

“Slušamo mi na dnevnom novou poruke političara da pravosuđe treba da bude nezavisno, ali isto tako vidimo u praksi da oni čine sve da kontrolišu pravosuđe. Pokazali su to nebrojeno puta kada je u pitanju Državno tužilaštvo, i po mom mišljenju nijesu napravili nikakvu razliku u odnosu na ono što je radila trodecenijska vlast do 2020. godine”.

Radulović nije zadovoljan načinom sprovođenja popisa. Popis je, napominje, iskorišćen kako bi se produbljivale podjele u društvu.

“To jeste važna aktivnost, ali zbog toga što je važna političari se nijesu trudili da dobiju odgovore na neka pitanja koja bi ovoj, ili nekoj narednoj Vladi služili kao orjentir za planiranje I kreiranje javnih politika, za rad u interesu društva I svih građana.“

Fokus političarima su bili odgovori na identitetska pitanja, i kakav god rezultat da bude siguran sam da će političari da ga zloupotrebljavaju, zaključio je Radulović.

Majda Kovačević
Foto/video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA