„Velika podrška Njemačke, Crna Gora ima ambiciozne planove“

Jačanje vladavine prava, kompletiranje Ustavnog suda i Sudskog savjeta, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala važni su koraci ka reformi pravosuđa, ocjena je nakon sastanka premijera Milojka Spajića s poslanicima Bundestaga iz Odbora za poslove s Evropskom unijom. Crna Gora, kažu, daje jasan signal da se krenulo s tim procesima, koji je i vode ka Uniji.

„Mi želimo da Crna Gora bude stabilna, demokratska zemlja na ozbiljnom putu u Evropsku Uniju i da se ne da iritirati od bilo kojih uticaja koji nisu usklađeni sa ciljevima Evropske Unije. Najbitnije je to da se ne očekuje samo od političke strukture, nego da i društvo, cjelokupno društvo daje jasan signal da je Crna Gora prije svega složno na putu u EU“, naveo je Josip Juratović, predsjedavajući Parlamentarne grupe Bundestaga za Jugoistočnu Evropu, prenosi RTCG.

Zato je, poručuje Juratović, bitno da se krene s konkretnim političkim odlukama i usvajanjem zakonskih okvira usklađenih s Unijom.

Kada je riječ o regionalnom kontekstu, premijer Spajić kazao je i da je Crna Gora, ratifikovanjem više sporazuma o mobilnosti, pokazala posvećenost berlinskom procesu.

„Vrlo je bitno da poslanici u Njemačkoj znaju pozicije Crne Gore i da razumiju Crnu Goru. Ja mislim posle današnjeg sastanaka da je to slučaj i da će mnogo bolje razumijeti naše pozicije, našu veliku ambiciju da do 2026. godine budemo spremni za ulazak u Evropsku Uniju. Osjetili smo veliku podršku na tom putu, osjetili smo veliku podršku i što se tiče naših drugih agendi, kao što je agenda vladavine prava“, saopštio je Spajić.

Važna tema današnjih sastanaka bila je i očuvanje životne sredine i energetska tranzicija. Vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek nudi podršku.

„Ambiciozne planove za Crnu Goru mogli bi imati kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. Poznato je da Njemačka koristi 50 odsto energije iz tih izvora. Crna Gora je zemlja koja ima više sunčanih dana od Njemačke, i u korišćenju obnovljivih izvora mogli bi sarađivati. Razgovarali smo i o putu Crne Gore ka Evropskoj uniji, jer je u Uniji i želimo. Ako možemo pomoći, tu smo“, naveo je Habek.

Prema riječima Spajića, VPD i druge kompanije žele da posluju u Crnoj Gori.

„Imate obnovljive izvore energije, turizam, organsku poljoprivredu“, naveo je on.

Upravo na tim oblastima, Crna Gora treba da gradi strategije za održivi ekonomski razvoj, naveo je Spajić.

Istaknuta je i važnost ravnomjernog ekonomskog razvoja, što bi se, poručuju, postiglo postepenom integracijom u jedinstveno tržište Evropske unije.

Foto: Screenshot TVCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA