(VIDEO) Živković: Ako se ne ispune uslovi za održavanje, predložićemo Glavnom odboru bojkot popisa

V.d. predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković rekao je na današnjoj pres konferenciji da je ta partija pri stavu da osnovni preduslovi za uspješno organizovanje i sprovođenje popisa nijesu ispunjeni.

„S obzirom da je u javnosti prepoznata opravdana bojazan od fingiranja rezultata popisa stanovništva, kao i od nesmetanog uticaja različitih interesnih zajednica van granica CG na rezultate popisa, cijenimo da vlada nije u stanju da u ovom trenutku obezbijedi demokratičnost i objektivnost sprovođenja popisa, kao ni istinitost njegovih rezultata, bez da ugrozi prava značajnog dijela građana Crne Gore“, rekao je Živković.

Kaže da nisu ispunjeni ni osnovni pravno-formalni preduslovi za organizovanje popisa.

Iz te partije uputili su niz uslova, koji se tiču popisa.

Između ostalog, traže odgađanje popisa za period od najmanje šest mjeseci.

Takođe, traže ocjenu ustavnosti Zakona o popisu.

Živković je kazao da od Monstata nijesu dobili dokaze zbog čega Eurostat ne želi da sprovede monitoring u Crnoj Gori.

DPS očekuje jasan stav nadležnih institucija koje učestvuju u sprovođenju popisa stanovništva.

“U slučaju da nadležne institucije nastave da zanemaruju nedostatke i ne donose odluku o odlaganju popisa, ukoliko ne budu ispunjeni navedeni uslovi za popis, predsjedništvo DPS-a predložiće Glavnom odboru bojkot popisa”, poručio je Živković.

Komentarišući sastanak sa ambasadorima Kvinte, rekao je da su se saglasili da je očigledno da ne postoji tehnička pripremljenost institucija da bi se popis sproveo.

Ukazao je da ukoliko se vlada ne bi formirala, a zadnji rok je 9. novembar, išlo bi se na nove izbore, a taj bi se period poklopio sa održavanjem popisa.

“Popis se ne obavlja kada je izborna godina”, rekao je on.

Ponovio je da traže odlaganje popisa za šest mjesecci.

“Da za to vrijeme dogovorimo monitoring popisa. Bojkot je mjera odnosa prema onima koji na silu žele da sprovedu popis”, istakao je Živković.

Foto: DPS Fejsbuk/Screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA