(VIDEO) Živković: Pozdravljamo odlaganje popisa, bojkot traje sve do ispunjenja uslova za njegovo održavanje

V.d. predsjednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković kazao je da će ta partija nastaviti da bojkotuje popis, dok se ne ispune zakonski uslovi za održavanje tog procesa. 

Konferenciju ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

Kazao je da pozdravljaju inicijativu mandatara za sastav nove vlade Milojka Spajića za odgađanje popisa.

„Ovu inicijativu razumijemo kao poziv na dijalog o odgađanju popisa, odnosno odgađanju i sprovođenju popisa u skladu sa zakonskim procedurama i precizno definisanim uslovima za kontrolu ovog procesa. Ovim se potvrđuje ispravnost argumentacije DPS-a i svih relevantnih društvenih i političkih subjekata da država u ovom momentu nije bila spremna za sprovođenje popisa, a pokazuje i ispravnost stavova da postoji snažno miješanje stranog faktora u društveni i politički život CG, a kome se na uslugu stavila odlazeća Vlada u tehničkom mandatu“, rekao je Živković.

Kako je rekao, nakon stava Spajića nema dileme u ono što je argumentacija i namjera DPS-a, „a to je da je neophodno sprovesti popis u skladu sa svim zakonskim procedurama i jasno definisanim mehanizmima kontrole“.

„Nismo jedini koji smo ukazivali na deformitete procesa…Suština je da dobijemo zakonit proces, pod punom kontrolom, na osnovu kojeg će svi relevantni društveni i politički subjekti imati potpuno povjerenje, odnosno da dobijemo tačne podatke, gdje institucije neće biti u službi prevare, krađe ili zloupotrebe podataka“, naveo je Živković.

S obzirom na to da je važeća uredba na snazi i da još nije definisan datum održavanja sjednice Skupštine na kojoj će biti izabrana nova Vlada, Živković je rekao da DPS ostaje pri stavu da nastavi sa aktivnostima bojkota popisa sve dok se ne ispune adekvatni zakonski uslovi i potpuni monitoring procesa, „kako bi svi imali povjerenje u popisa i dobili relevantne i tačne podatke“.

Navodi da su popisivači i danas politički obojeni.

„Treba li da pričamo ko su popisivači u Nikšiću i mimo Nikšića… Iskaz nepovjerenja prema ovom procesu nije imala samo DPS, nego i drugi politički subjekti, NVO sektor, vijeća“, rekao je Živković.

„Neistina da su aktivisti DPS ometali rad popisivača u Ulcinju“

Upitan da li su članovi i aktivisti DPS-a sinoć upali u zgradu Opštine Ulcinj i ometali rad popisivača i instruktore, rekao je da je to neistina.

„To je neistina, to mogu da potvrdim jer sam bio tu, sinoć je održana sjednica OO DPS Ulcinj, koja je zakazana za 17 sati. Apsolutna neistina…Vidio sam šta se tu dešavalo, ne da nije tačno, nego je nevjerovatno da se takva informacija pojavila u javnosti… Kada to čujete od premijera ili ministra finansija onda je jasno šta je njihova namjera“, rekao je Živković.

Na pitanje šta se desilo, odgovorio je da je bila u pitanju bezazlena situacija.

„Došli smo u terminu kada je trebalo održati sjednicu Opštinskog odbora. Ušli smo u tu salu i došli u situaciju u kojoj su predstavnici Monstata počeli da govore kako nije dozvoljeno prisustvovati u sali, a mi smo imali zakazanu sjednicu u skladu sa dopisom koji smo uputili Opštini. To se sve odigralo u desetak minuta, jedna potpuno bezazlena situacija. Kako može biti ometanja, kada u sali nije bilo popisivača, niti bilo koga osim dvije instruktorke koje su napuštale to mjesto“, naglasio je Živković.

Kontrola procesa

Upitan da li će nastaviti sa bojkotom ukoliko sprovođenje popisa bude odloženo samo na mjesec, Živković je odgovorio da prije svega pričamo „o uslovima za održavanje popisa u skladu sa zakonskim procedurama i u skladu sa dogovorom o monitoringu procesa“.

„Čuli ste od NVO sektora, intelektualaca, profesora da je pitanje da li se može u roku od mjesec obaviti sav zadatak i posao koji stoji ispred nas, a koji podrazumijeva da se ispoštuju sve zakonske procedure i kontrola procesa. Pitanje je da li se to može odraditi za mjesec. Još nemamo zakazanu sjednicu parlamenta kada će se birati Vlada. Onog momenta kada mandatar postane premijer, vjerujem da će važeću uredbu staviti van snage i da će pozvati sve relevantne društvene i političke činioce i institucije koje učestvuju u ovom procesu da bi razumio i shvatio u kojoj fazi se nalazi priprema postupka i da pričamo o ispunjavanju zakonskih uslova i onome što je suština, a to je kontrola procesa“, kazao je Živković.

Kazao je da je riječ o kompleksnom procesu.

„Moramo sjesti da vidimo šta je od zahtjeva koje smo ispostavili do sada ispunjeno ili ne…Tražimo da se ispune zahtjevi i da dogovorimo mehanizme kontrole. Do tada, vodimo kampanju bojkota popisa“, dodao je Živković.

Poziv Eurostatu i EK

On je podsjetio da su uputili zvanično poziv Eurostatu i EK da prate popis, kao i 2011. godine.

„Oni su iskazali stav da vjeruju da CG taj posao može sprovesti sama. Nismo sigurni da su do kraja upoznati sa onim što je politički i društveni ambijent u državi, kao i sve ove probleme koje imamo u procesu pripreme popisa. Pozvaćemo ih da prate proces, a od njih zavisi hoće li se odazvati”, rekao je Živković.

Na pitanje da li DPS insistira na ispunjenju svih 17 zahtjeva i da li bi pristali na kompromis s Monstatom, Živković je odgovorio da je Monstat do prije tri sedmice tvrdio kako je spreman za sprovođenje popisa, pa se danas pojavila informacija da razmišljaju o odlaganju popisa.

Između ostalog, rekao je da se radi „o predstavnicima institucije koji očigledno ne znaju gdje se nalaze“. 

„Sve njihove izjave bile su kontradiktorne“, dodao je Živković.

Foto/video: DPS



NIKŠIĆ PROGNOZA