(VIDEO) Odbor: Vlada prije odluke o podršci Kosovu trebalo da obavi šire konsultacije

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike usvojio je danas zaključke povodom odluke Vlade da podrži predlog da Kosovo bude članica Savjeta Evrope (SE), u kojima se, između ostalog, navodi da je Vlada prije povlačenja tog poteza trebalo da obavi šire konsulatcije.

Ambasadorka Crne Gore pri SE Božidarka Krunić, podržala je krajem aprila predlog za ulazak Kosova u SE, na sjednici Komiteta ministara SE. Krunić je tako glasala po instrukcijama Vlade.

U zaključcima piše da Odbor smatra da je glasanje na Komitetu ministara SE bilo neadekvatno u dva dijela.

„Postupak odlučivanja Vlade bio je improvizovan i upitan. Vlada nije donijela odluku o tome, a čak se i jedan dio Vlade oglasio, rekavši da je takvo glasanje neprihvatljivo. Zato Odbor smatra da ovakva odluka nije doprinijela ozbiljnosti i ugledu države. Odbor posebno smatra da je prilikom upuštanja u ovu improvizaciju trebalo sagledati političke dimenzije odluke, kako na međunarodnom, tako i na unutrašnjem planu, imajući u vidu visoku senzibilnost građana po ovom pitanju“, rekao je predsjednik Odbora Miodrag Lekić.

U drugom zaključku se navodi da je bilo potrebno da predstavnici Vlade naprave šire konsultacije, uključujući parlamentarne strukture, delegaciju Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini SE i Odbor.

„Napravljen je ozbiljan prestup time što delegacija Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini SE, pa i naš Odbor, nisu apsolutno konsultovani“, istakao je Lekić.

U trećem zaključku piše da u daljem postupku odlučivanja u SE, delegacija Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini SE treba da preuzme korake i odredi se na „državno-diplomatsko adekvatni način, tako što će kroz šire konsultacije zauzeti odgovarajući stav“.

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA