U SO Andrijevica izostala podrška rebalansu budžeta

Nakon četiri neuspjela pokušaja, odbornici Skupštine opštine Andrijevica uspjeli su juče da privedu kraju redovnu sjednicu lokalnog parlamenta na kojoj se raspravljalo o izmjenama i dopunama odluke o budžetu za tekuću godinu. Pomenuta odluka nije prihvaćena, jer je protiv njenog izglasavanja bilo 15 odbornika opozicione koalacije DPS–SD, kao i tri nezavisna odbornika, Milan Mirković, Miško Dragović i Bogdan Mijović. Odluku o rebalansu podržali su odbornici vladajuće koalicije iz redova Socijalističke narodne partije, Nove srpske demokratije i Demokratske Crne Gore, ali su, prilikom odlučivanja, sa 12 glasova ostali u manjini.

Tokom diskusije odbornici DPS-a su isticali da neće podržati odluku o rebalansu budžeta, jer, kako su navodili, predsjednik Opštine Željko Ćulafić nije htio da ispuni njihov zahtjev kojim su tražili da se poništi tender kojim je predviđeno asfaltiranje puteva na području opštine Andrijevica i to od sredstava koje je Vlada, prije nekoliko mjeseci, opredijelika kao pomoć opštinama na sjeveru Crne Gore.

– Nedavno smo se na sastanku sa predsjednikom Opštine dogovorili da se novac koji je Vlada opredijelila kao pomoć opštini Andrijevica usmjeri za izgradnju balon sale koja je prijeko potrebna našoj omladini. Ostalo je da predsjednik Opštine javi šta je uradio po tom pitanju. Međutim, on se nije više izjašnjavao, pa mi ne možemo da podržimo ovakvu odluku – kazao je odbornik DPS-a Dejan Ivanović.

I nezavisni odbornik Milan Mirković je isticao da predsjednik Opštine Željko Ćulafić nije htio da uvaži nijedan njegov predlog, te da zbog toga odbornici iz nezavisnog odborničkog kluba neće glasati za usvajanje odluke o rebalansu budžeta. Mirković je u svom izlaganju nosioce aktuelne vlasti u Andrijevici nazvao političkim kukavicama, uz tvrdnje da niko iz vladajućih političkih partija nije smio da potpiše saopštenja koja se plasiraju u javnosti.

Reagovao je odbornik Nove srpske demokratije Rajko Stijović ističući da odgovornost za novonastalu situaciju snose oni odbornici koji ne budu podržali odluku o rebalansu budžeta.

– Svi oni koji ne budu podržali odluku o rebalansu budžeta snose odgovornost, jer zbog njihovog činjenja, između ostalog, zaposleni u lokalnoj upravi možda neće moći da prime plate na vrijeme. No, ni to nije nikakav problem, idemo dalje ovako do izbora koji će se najvjerovatnije, bez obzira na sve ovo, održati u junu. A na tim izborima zna se da će DPS da doživi ubjedljiv poraz, jer se ova partija polako raspada – naglasio je Stijović.

Tokom sjednice mogle su se čuti teške optužbe koje je nezavisni odbornik Miško Dragović, koji je nedavno isključen iz redova Nove srpske demokratije, iznosio na račun predsjednika Opštine Željka Ćulafića i pojedinih odbornika iz vladajuće strukture. Kazao je da za sve izgovoreno ima dokaze i da će svoje tvrdnje dokazati na sudu.

Reagovali su odbornici iz vladajuće koalicije ističući da se Dragović nedolično ponaša, da iznosi neistine i da su netačni njegovi navodi da su sredstva od milion eura koje je Vlada opredijelila Opštini Andrijevica za kapitalne investicije potrošena, već da i dalje stoje na računu.

Inače, odlukom o rebalansu bilo je predviđeno da budžet Opštine Andrijevica za tekuću godinu iznosi 4.328.000, čime bi opštinska kasa bila teža za 1.254.400 eura u odnosu na prvobitni budžetski plan.

Foto: Darko Jovović/DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA