Stevović: Borba protiv vršnjačkog nasilja mora biti udružena

Kandidatkinja za poslanicu SNP-DEMOS „Za Tebe“ i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete Maša Stevović saopštila je danas da borba protiv vršnjačkog nasilja mora biti udružena.

„Vršnjačko nasilje u školama je nažalost sistemski problem sa kojim se udruženo svi moramo boriti. Potrebno je vanredno angažovanje svih u lancu u cilju što bolje prevencije i adekvatnog odgovora na bilo koje oblike nasilja“, istakla je ona. 

Stevović je poručila da njegovanje empatije, drugarstva, zajedništva mora biti imperativ svih nas.

„Porodica jeste stub i vrijednosti koje se djetetu usade ostaće sa njim dovijeka, ali i škole kao obrazovne ustanove mogu kanalisati ideje i usmjeriti djecu u pozitivnom pravcu. Nasilje je neprihvatljivo, zvali ga mi vršnjačkim, fizičkim, psihičkim ili sajber“, dodala je ona. 

Stevović je ukazala i na činjenicu da su izazovi digitalnog društva postali svakodnevnica.

„Sveobuhvatna umreženost ima velike benefite, ali donosi i probleme u vidu negativnih kampanja, dezinformacija, govora mržnje i drugih toksičnih sadržaja. Medijsko opismenjavanje učenika je korak u pozitivnom pravcu, i jedan od načina pripreme djece radi što boljeg snalaženja u savremenom svijetu“, navela je ona. 

Prema njenim riječima, obrazovne strategije u Crnoj Gori koje se oslanjaju na evropske i globalne politike doprinose razvijanju ključnih kompetencija za 21. vijek.

„Prevencija je ključna, a proaktivan stav i djelovanje svih u lancu je prijeko potreban. Problem vršnjačkog nasilja se ne rješava preko noći, ali zajednički se može riješiti i potrebno je planirati strategije dugoročno“, zaključila je Stevović. 

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA