Spajić o Izvještaju: Evropska komisija izabrala da nas ne kažnjava nego da gleda u budućnost

Premijer Crne Gore Milojko Spajić kazao je da Izvještaj Evropske komisije za 2023. govori da nijesmo imali nikakav napredak za godinu dana, te da je realizacija programa na 26 odsto.

„Najbitnija stvar koja se desila. Evropska komisija je izabrala da nas ne kažnjava nego da gleda u budućnost. Objektivan izvještaj koji govori u kojim sferama mozemo da popravimo stvari“, istakao je Spajić na konferenciji održanoj nakon sjednice Vlade. 

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević istakla je da nijesu iznenađeni izvještajem, s obzirom na blokadu institucija i vlade u tehničkom mandatu.

„Ne gledamo na izvještaj kao nešto negativno i biće nam osnova za pripremu planova za naredni period. Kao jedan od najbližih partnera blade na ovom putu biće saradnja sa civilnim sektorom. Sama prošla godina može biti opterećenje u smislu očekivanja ali i podsjetnik da ove godine radimo bolje. Ukupan broj planiranih obaveza za 2023. iznosio 300 a realizovano samo 27“, kazala je Gorčević. 

Istakla je da sama prošla godina moze biti opterećenje u smislu očekivanja ali i podsjetnik da ove godine radimo bolje.

Gorčević je navela da je ukupan broj planiranih obaveza za 2023. iznosio 300 a da je realizovano samo 27.

Spajić je kazao da je Vlada na sjednici uradila dvije konkretne stvari.

„Jedan od zaključaka je da se Ministarstva izjasne o angažovanju eksperata iz Brisela, druga stvar – plan razvoja evropske komisije koji iznosi šest milijardi eura. Očekuje se da Crna Gora preuzme nekih 420 miliona eura“, kazao je on.

Najavio je da ćemo, kako kaže, vidjeti opipljive investicije iz EU i neophodno je svu energiju usmjeriti pravljenju priključka CG evropskom putu.

O popisu

Premijer se osvrnuo na pitanje popisa u Crnoj Gori, i kazao da je on u svakoj državi tehničko pitanje, koje rijetko izaziva ovoliko pažnje.

Dodao je da kao izvršnja vlast, pokušavaju da pravime mostove kako bi pronašli rješenja koja su prihvatljiva.

„Mislim da možemo u roku da spremimo popis. Zakon o popisu je potreban radi softvera koji bi provjeravao podatke. Potrebno je zakonsko rješenje i imamo dovoljno vremena da to pripremimo. Želimo da dopunimo i komisije, uključili smo i zahtjev romske zajednice da se pomogne da se i oni popišu zbog jezičke barijere. Stvorili smo uslove za popis koji su bolji nego 2011.“, poručio je on.

Usvojen tehnički rebalans

Spajić je informisao da je Vlada na današnjoj sjedici usvojila tehnički rebalans budžeta, koji nam je trebao kako kaže, jer „nismo imali dovoljno lociranih sredstava za isplatu socijala i penzija za ovu godinu“. 

„Što se tiče budžeta, morao se usvojiti prvi tehnički rebalans, mora se imati polazno stanje. Mi ćemo rebalans po hitnom postupku kandidovati za izglasavanje. Do 31. decembra će definitivno biti izglasan budžet“, poručio je Spajić.

O smjeni Kurtija

Premijer je informisao javnost da je Vlada smijenila generalnog inspektora ANB-a Artana Kurtija sa te pozicije. 

„Vlada ima ovlašćenje da imenuje i smjenjuje“, kazao je kratko Spajić. 

Evropa sad 2 od 1. januara

Na pitanje šta će podrazumijevati budžet, te kako planiraju da finansiraju povećanje penzija, Spajić je kazao da ćemo za svaki dodatni rashod imati dodatne prihode.

„Biće novca u budžetu za penzije. Sa Evropom sad 2 krećemo definitivno 1. januara“, istakao je Spajić.

Foto: Pobjeda

NIKŠIĆ PROGNOZA