„Brđanin nema moje povjerenje, sa EK o predlogu da Šaranović koordinira“

Premijer Milojko Spajić kazao je da Vlada podržava predlog ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o razrješenju direktora Uprave policije Zorana Brđanina. Međutim, kazao je da ne želi predlogom da Šaranović bude privremeno koordinator Uprave policije u galimatijas sa Evropskom komisijom.

Spajić je rekao Zoran Brđanin nema povjerenje nijednog člana Vlade. Kazao je da nema ni njegovo povjerenje, a da je Dritan Abazović za vrijeme 42. vlade uporno predlagao baš Brđanina.

„Prvi zaključak konstatuje da Vlada podržava predlog ministra MUP-a Danila Šaranovića za razrješenje Brđanina, na osnovu odluke skupštine. Jednoglasno. Dvije druge tačke odlažu se za ponedjeljak, a ministar Šaranović treba da pripremi proceduru. Serija netačnih medijskih izvještaja je bila, lažne su vijesti u pitanju da sam ja navodno skinuo predlog sa dnevnog reda“, rekao je Spajić. 

On je potvrdio da je kadroska komisija preporučivala da Šaranović kao ministar privremeno koordinira policijom. No, kaže, mada to jeste nekad bila praksa, u ovom slučaju potrebna je detaljna analiza jer ne smije biti želje da se politizuju profesionalne funkcije kao što je direktor policije. On je rekao da je zakon o unutrašnjim poslovima jasan – policijski čelnik ne smije politički djelovati. 

„Bitno je da se sprovede koordinacija sa Evropskom komisijom. Ne da se dogovaraju o personalnim rješenjima, nego o principima“, kazao je Spajić. 

On je rekao da nikome neće dozvoliti da ugrozi dobijanje IBAR – dokumenta koji je put ka dobijanju završnih mjerila za poglavlja 23 i 24.  

Kazao je da u Briselu i kod naših partnera ne smije postojati sumnja da neko želi da politizuje policiju. 

„Vladavina prava u Crnoj Gori skrinuje se kao da smo država članica EU. Ne smijemo da kiksamo. Izvještaji će ići jednom mjesečno o vladavini prava u Crnoj Gori“, rekao je Spajić. 

Vezano za rudnik Brskovo, rekao je da o tom projektu i mogućem raskidu ugovora sa koncesionarom treba dobro promisliti. Kazao je da bi raskid ugovora mogao da nanese fiskalnu štetu.

Premijer je rekao da 

On je rekao da povodom izjava Andrije Mandića i Milorada Dodika nema ništa posebno da komentariše, posebno u smislu posjete Dodika. 

„Nećemo ničim ugroziti dobre i sujedske odnose sa BiH“, rekao je Spajić.

Uprkos najavama, Vlada danas ipak neće odlučivati o predlogu za razrješenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina. 

Vlada je o ovome raspravljala nakon što je za to zeleno svjetlo dala Komisija za kadrovska i administrativna pitanja. Uz predlog o razrješenju Brđanina figuriralo je i rješenje da ministar unutrašnjih poslova bude koordinator Uprave policije. Premijer Spajić naveo je na sjednici da nema ništa protiv smjene Brđanina, ali da se sprovede po zakonu i da se odredi novi direktor. Smatra da to ne može biti ministar Danilo Šaranović kao koordinator, navodeći da to nije po zakonu, a treba imati u vidu napredak u poglavljima 23 i 24 u pregovorima sa EU i potrebu poštovanja procedura. O predlogu da Brđanin bude razriješen nije odlučeno, imajući u vidu da kompromisa i dalje nema.

Spajić je predložio i da se o ovom pitanju razgovara sa partnerima iz Brisela. 

„Puna podrška svih članova Vlade o situaciji u Upravi policije. U toku je konstruktivan dijalog u pogledu redosljeda koraka. Prioritet je IBAR i u tom smislu se mora obezbijediti poštovanje procedura u dogovoru sa međunarodnim partnerima“, kazali su iz Vlade.  

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je sinoć za Televiziju Crne Gore da Brđanin treba da bude smijenjen, te da je spreman da predloži više kredibilnih kandidata za tu poziciju.

Šaranović je za TVCG saopštio da je posvećen dogovoru.

„Brđanin treba biti smijenjen, jer je to volja parlamenta. Spreman sam da predložim više kredibilnih kandidata“, kazao je Šaranović.

Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije, u dva navrata proveo dvije godine i četiri mjeseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti. Međutim, tokom 2023. godine, 43. Vlada ga je poslala na pauzu od osam i po mjeseci i to rješenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocijenjeno da su nezakonita. Kao pobjednik na sudu, ponovo je sjeo u direktorsku fotelju, 12. decembra prošle godine. 

Ipak, već tada se mogla čuti nova opcija: ako Odbor za bezbjednost ne prihvati Brđaninove izvještaje o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala – ministar unutrašnjih poslova može predložiti njegovo razrješenje.

I ekspresno, desetak dana kasnije Odbor odbija izvještaje iz 2022. a potom Šaranović predlaže Vladi smjenu aktuelnog direktora.

„Kao neko ko razumije šta je predstavnička demokratija postupio sam po onome što je zapisano u zakonu i konačno eto dobili smo valjda odgovor na pitanje da li sam ili nijesam procesuirao ka vladi predlog za razrješenje Brđanina“, kazao je Šaranović.

Navode o smjeni Brđanina stopirao je premijer.

„Mislim da je Brđanin u punom mandatu, ja ne bih volio da se igram galimatijasa kojima se igrala 43. vlada. Mislim da postoje prostori i za dogovore i za razgovor s gospodinom Brđaninom“, kazao je ranije Spajić.

Foto: Vijesti/Boris Pejović

NIKŠIĆ PROGNOZA