Spaić poručio Lajčaku: Interes EU nije bitniji od interesa Crne Gore i nikada neće biti

Član Prave Crne Gore Miloš Spaić kazao je da interes Evropske unije nije bitniji od interesa Crne Gore i to nikada neće biti, te da ćemo se baviti sobom jer jedino stabilna, slobodna, država pravde može ići naprijed, a mi želimo upravo takvu državu.

Spaić je to kazao povodom izjave specijalnog izaslanika Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka, koji je kazao kako očekuje da se Crna Gora manje bavi sobom, a više evropskom agendom.

„Kada je neka država članica Evropske unije to znači da dio suvereniteta prenosi na Evropsku niju, ali to nikako ne znači da jedini bitni interesi postaju interesi Evropske unije“, navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Kako kaže Spaić, Evropska unija je makar po osnivačkim aktima savez suverenih država, gdje bi trebalo da svaka od njih ima glas i da odlučuje o raznim temama na osnovu interesa svoje države i naroda.

„Ali očigledno Vi gospodine Lajčak promovišete, ili bolje da kažem otkrivate, drugo, manje popularno i lijepo lice EU, gdje je jedino bitan interes Evropske Unije“, istakao je Spaić.

Spaić dodaje da to onda više nije demokratija, niti suverenost država, „niti sloboda naroda kojom volite mahati i kojom se dičite“.

„Zašto je Evropska unija, gospodine Lajčak, kada je Mađarska odbila da usvoji predložene sankcije Rusiji, zbog interesa Mađarske i mađarskog naroda, efekat bio uvođenje mjera protiv njih kako bi ih natjerali da urade kako im nalaže Brisel“, upitao je Spaić.

Kako kaže, „to nije ravnopravnost niti suverenost, već određeni tip, neki bi rekli diktarure, ali biću blag pa ću reći primoravanja, da se interesi Evropske unije stave iznad interesa države“.

„Isto to bi ste Vi, gospodine Lajčak, u Crnoj Gori. Crna Gora je dio Evrope, ali ako očekujete da interes Evropske Unije bude iznad interesa Crne Gore to neće moći“, tvrdi Spaić.

Spaić je Lajčaku poručio i da je nekada dobro biti iskren, te da vas tada više poštuju.

„Kad smo kod iskrenosti, Vi ste, gospodine Lajčak, otvoreno podržavali smjenjeni DPS režim u Crnoj Gori, pa Vam je teško izgleda da prihvatite da je u našoj državi došlo do promjene isto kao što Vam je izgleda teško da priznate da je i EU spremna za određene promjene“, kazao je Spaić.

„Morate znati da, makar za nas u Crnoj Gori, sloboda i pravda nemaju cijenu“, zaključuje se u saopštenju.

Foto: Prava Crna Gora

NIKŠIĆ PROGNOZA