SO usvojila odluku: Opština Bijelo Polje se zadužuje zbog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Skupština opštine (SO) Bijelo Polje je glasovima 19 odbornika vladajuće kolacije usvojila odluku o kreditnom zaduženju Opštine Bijelo Polje.

Opština Bijelo Polje se dodatno zadužuje zbog sprovođenja tenderskih procedura za projektovanje i izgradnju prve faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Radi se o dugoročnom kreditu kod Evropske investicione banke (EIB), a na osnovu zaključka Vlade iz februara ove godine.

Obrazlažući predlog, sekretarka Sekretarijata za finansije, Alida Nuhodžić, kazala je da je u toku realizacija projekta „Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda“, za čije finansiranje su obezbijeđena sredstva iz zapadnobalkanskog investicionog okvira.

„Na osnovu donešenih Odluka o kreditnom zaduženju (2015. i 2018.godine), Opština Bijelo Polje je sa Ministarstvom finasija, Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, i D.O.O „Projekt consulting“ Podgorica, zaključila ugovore o prenosu sredstava koja su obezbijeđena iz aranžmana zaključenog između Vlade Crne Gore i Evropske investicione banke, u iznosu od 3.297.000 eura. U proteklom periodu došlo je do promjena u prioritetima načina realizacije, kao i izvora finansiranja, jer se slični projekti realizuju u nekoliko crnogorskih opština, tako da se javila potreba za preraspodjelom tih sredstava“, kazala je Nuhodžić.

Inače, ukupna vrijednost projekta iznosi 8,5 miliona eura.

Lokalni parlament je usvojio i odluku o prenosu vlasništva na motornim vozilima na Opštinsku organizaciju Crvenog krsta Bijelo Polje i JU „Centar za podršku djeci i porodici“, a prihvaćen je Izvještaj o radu i finansijski izvještaj JU „Centar za podršku djeci i porodici“ za 2022. godinu.

Sjednica počela bez prisustva opozicije

Sjednica lokalnog parlamenta u Bijelom Polju počela je bez prisustva opozicije – Demokrata, GP URA, Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta, Ujedinjene Crna Gora, Socijalističke narodne partije.

Odborničke klupe opozicije prazne su zato što nema radio prenosa.

„Zbog ultimativnog i netransparentnog odnosa Savjeta Radija Bijelo Polje, kao i menadžmenta, odbornici opozicije neće prisustvovati današnjoj sjednici lokalnog parlamenta“, kazao je Marko Ljujić, predsjednik kluba Odbornika Demokrata.

Naveo je da je u trenutnoj situaciji kada svi javni emiteri sirom Crne Gore prenose skupštinska zasijedanja u svojim opštinama, neprihvatljivo da Savjet Radija Bijelo Polje donosi odluku o cenzuri.

„Javna rasprava u kojoj su građani spriječeni da neposredno slušaju sjednicu je neprihvatljiva“, istakao je Ljujić.

Predsjednik Skupštine Ernad Suljević kazao je za „Vijesti“ da je Radio Bijelo Polje nezavisan, da ima svoj pravilnik, te da se ne mogu miješati u njegov rad.

Na sjednici je usvojen pedlog odluke o kreditnom zaduživanju Opštine kod Evropske investicione banke u iznosu od 2, 5 miliona eura.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA