Šehović: Divimo se hrabrosti i odlučnosti ukrajinskog naroda u borbi za slobodu

U danima kada se obilježavaju dvije godine od početka apsolutno neopravdane i brutalne agresije Rusije na Ukrajinu, izražavamo svoju iskrenu i nepodijeljenu podršku i solidarnost sa ukrajinskim narodom u njihovoj herojskoj borbi za slobodu, kazao je lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

„Neprihvatljiva i ničim izazvana agresija nije samo napad na ukrajinski narod i državu, već i na temeljne univerzalne vrijednosti mira, demokratije i ljudskih prava koje kao civilizovani svijet dijelimo. Svjedoci smo neopisive patnje, gubitka nevinih ljudskih života i razaranja koje donosi ovaj od strane Rusije nametnuti rat. To posebno istinski razumijemo i osjećamo mi Crnoj Gori, koji smo i sami godinama na meti malignog ruskog uticaja, zbog čega jako dobro znamo šta podrazumijeva suočavanje sa izazovom očuvanja sopstvene slobode“, rekao je Šehović.

Kako je istakao, u ovim teškim vremenima, stojimo čvrsto uz ukrajinski narod, divimo se njihovoj hrabrosti, odlučnosti i spremnosti da se nepokolebljivo bore za svoje pravo na miran život.

„Zajedno možemo i moramo raditi na izgradnji svijeta u kojem su vrijednosti slobode, suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih naroda neotuđiva prava koja niko ne smije da na besprizoran način urušava, gdje se konflikti rješavaju dijalogom, a ne golom silom. Ali uz čvrsto uvjerenje da se pomenuti pristup jednako mora odnositi na sve, uključujući i Bliski istok, koji se, nažalost, suočava sa istim izazovima. Stoga je naša ljudska i prijateljska podrška Ukrajini ujedno i potvrda naše potpune predanosti upravo takvim, univerzalno prihvaćenim vrijednostima, koje na identičan način moramo braniti svuda i na svakom mjestu“, zaključio je Šehović.

Foto: SD

NIKŠIĆ PROGNOZA