Rakčević: U primjeni planovi istekli prije 15 godina

Javnost je upoznata sa svim negativnim aspektima Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, i po tom, usudio bih se reći, jako lošem zakonskom rješenju, investitorima je godinama bilo omogućeno da se u svojstvu „zainteresovanih korisnika prostora“ na direktan i presudan način uključe u proces donošenja lokalne planske dokumentacije kroz finansiranje izrade plana, ocijenio je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice Podgorice.

Rakčević je naveo da su zbog toga obrađivači planskih dokumenata često primarno vodili računa o interesima tih investitora, nauštrb interesa građana kao primarnih i najbrojnijih korisnika prostora.

– Pored toga, sam proces izbora obrađivača plana koji je godinama sprovođen sistemom javnih nabavki, uticao je na to da upravo onim privrednim društvima, pravnim licima, odnosno preduzetnicima koji ponude najmanju cijenu budu povjereni poslovi izrade planskog dokumenta, šta se takođe negativno odrazilo na kvalitet lokalne planske dokumentacije. Uz sve te izrazito negativne posljedice po kojima je rađen najveći dio danas važeće planske dokumentacije u gradu, a koji se i danas nalazi u Registru važeće planske dokumentacije, zakonskim odredbama produženo je važenje planske dokumentacije koja je važila na dan stupanja na snagu zakona, sve do donošenja novog planskog dokumenta. Takva odredba zakona kojom se vrši „zombifikacija“ planova kojima je davno istekao rok važenja propisan odlukom o usvajanju planskog dokumenta, omogućila je da i danas – u maju 2023. godine – na snazi imamo planske dokumente donošene davne 2008. ili 2009. godine, a čiji je rok važenja istekao prije više od deceniju – naveo je Rakčević.

Rakčević dodaje da vizija razvoja glavnog grada i prostorna politika, kao i drugi ulazni parametri (demografski, socio-ekonomski, tehnološki itd.), nisu isti danas, kao što su bili prije se deset ili 15 godina, kada je veliki broj naslijeđene planske dokumentacije izrađivan.

– Zbog svega ovog, kao i limitirajućih odredbi postojećeg Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, važno je pokrenuti sveobuhvatan proces revizije naslijeđene planske dokumentacije, kako bi se otvorila široka diskusija oko sudbine našeg zajedničkog prostora i pravca daljeg razvoja. Ukoliko građani u toj diskusiji iskažu jasnu namjeru da žele da Podgorica nastavi da se razvija u ovom pravcu, mi ćemo takvo razmišljanje prihvatiti. Međutim, više sam nego uvjeren da dosadašnje prostorne politike ne odgovaraju potrebama građana Glavnog grada i da je krajnje vrijeme za drugačiji pristup, kako bi se sačuvali i na najbolji način iskoristili preostali prostorni kapaciteti u gradu – rekao je Luka Rakčević.

Djelovaće privremenim mjerama

Stavljanje van snage planskih dokumenata za dio Stare varoši i Gorice je privremena mjera, jer je Glavni grad od nadležnog ministarstva zatražio da, u slučaju usvajanja ovih odluka na Skupštini Glavnog grada, odmah započne izradu izmjena i dopuna ovih planskih rješenja, naveo je Luka Rakčević. Klub odbornika URA predložio je Skupštini da van snage stave UP Stara varoš – dio zone A i DUP-a Gorica C.

– Ranije sam u svojstvu odbornika inicirao istovjetne ili jako slične odluke, koji u tom trenutku nisu nailazili na razumijevanje bivše gradske uprave. Da je tada scenario bio drugačiji, danas ne bismo imali toliko novih i neadekvatnih interpolacija u ulicama Petra Prlje, Beogradskoj, Atinskoj i drugim djelovima grada, čijom izgradnjom je značajno degradiran kvalitet života svih građana koji žive u blizini – naveo je Rakčević.

Procedura izrade novih planova, kako je naveo Rakčević, bila bi sjajna prilika da kroz komentare Glavnog grada, kao i kroz javnu raspravu, definišu zajedničku viziju razvoja tih djelova grada i usvoje plansko rješenje na zadovoljstvo svih.

–Kada je riječ o brdu Gorica i Staroj varoši, u pitanju su davno prepoznate kritične tačke koje su napadnute agresivnom gradnjom, a koje trpe veliki pritisak naslijeđene i loše planske dokumentacije. Dva plana su, sa druge strane, jako malog zahvata i njihovo privremeno stavljanje van snage neće radikalno narušiti razvoj u tim djelovima Podgorice – rekao je Luka Rakčević.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA