Radunović: Spajić nema podršku minimum dvoje poslanika sa njegove liste

Funkcioner Nove srpske demokratije (NSD) Slaven Radunović uvjeren je da mandatar Milojko Spajić nema podršku 41 poslanika za formiranje vlade. 

Na pitanje da li vjeruje Spajiću kada kaže da ambasade ne vrše pritisak, Radunović je rekao da je nezgodno bilo što pitati o Spajiću i dodati uz to: „Vjerujete li“.

„Neka bude da nije bilo pritisaka kada se pregovaralo sa koalicijom Za budućnost Crne Gore, a da ih sad nema. Spajić mora da zna da broji do 41. On nema 41 i to zna svako u Crnoj Gori. Prije svega, nema podršku minimum dvije poslanice iz njegove liste (Radinke Ćinćur i Jevrosime Pejović), plus Vladimira Dobričanina“, rekao je Radunović u emisiji „Iznova“ na TV Nova M.

Prema njegovim riječima, Spajić je u bezizlaznoj situaciji već deset dana, ali ističe da postoji nekoliko izlaza iz tog stanja.

„Jedan je da vrati mandat, drugi je da sa novih osnova pokrene nove razgovore sa nama i ostalim političkim subjektima, a treća je otvorena kolaboracija sa DPS-om. Četvrta opcija je da izađe sa nekom opcijom za formiranje vlade, a da ne dobije potrebnu podršku i da idemo na izbore“, ocijenio je Radunović.

On je poručio da se ZBCG zalaže za evropsku orijentaciju Crne Gore. 

„Što se tiče priznanja Kosova – to je urađeno protivno većini od 80 odsto građana. Mi smo prihvatili deset principa za formiranje koalicione vlasti, od kojih se neki kose sa našim, ali smo bili spremni zarad napretka Crne Gore da pristanemo na njih“, rekao je Radunović.

Radunović nije odgovorio konkretno na pitanje da li iz Njujorka, gdje se trenutno nalaze predsjednik i premijer Crne Gore Jakov Milatović i Dritan Abazović povodom održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, očekuje nove poruke nakon onih da su su u crnogorskoj vladi nepoželjne antizapadne stranke i da im ne treba dozvoliti da budu dio izvršne vlasti.

„Gospodin Spajić sa tom logikom, i slušajući te poruke došao je do toga da ne može da napravi Vladu“, ocijenio je Radunović.

Potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković kazao je za TV Nova M da su bili u pravu kada su u izbornoj rekli da nnema reformske, politički stabilne, proevropske Vlade bez učešća DPS-a, odnosno koalicije „Zajedno“ u izvršnoj vlasti.

„I dalje smo u poziciji u kojoj smo bili 11. juna. Ne interesuju nas truli kompromisi, nećemo dati podršku ničemu što nema evropsku perspektivu. Ako neko želi da razgovara sa nama, to će činiti kako to čine ozbiljni politički akteri, a ne na način na koji se to činilo proteklih sedmica“, poručio je Vuković.

Vuković je istakao da je pojedinim subjektima vrlo bitno ono što želi zvanični Beograd, te da je to već stav koji se ukorijenio.

„Postoje politički subjekti koji više vode računa o tome šta su interesi susjedne Srbije, a ne Crne Gore. Zato se ne treba čuditi stavovima zapada“, naglasio je Vuković.

Foto: Dnevno

NIKŠIĆ PROGNOZA